“Depressie-molecuul” geïdentificeerd

Facebooktwitterlinkedinmail

 

Figuur 2_ Nanowater

 

Een eiwitreceptor die specifieke hormonen in het lichaam vrijlaat zou verantwoordelijk zijn voor angstige en depressieve gevoelens. Met een uiterst krachtige röntgenmachine is het Britse wetenschappers gelukt om dit molecuul te identificeren, aldus het AD.

In de medische wereld staat de hypofyse bekend als de hoofdrolspeler bij stress en angst, aangezien stresshormonen via deze klier in het bloed belanden. Door de wetenschappers is nu ontdekt dat een eiwitreceptor (CRF1) tevens een sleutelrol speelt in het ontstaan van angstige, depressieve gevoelens.

Het molecuul is verantwoordelijk voor het vrijmaken van hormonen. Vanuit het brein controleert CRF1 hoe we reageren op stress. Wanneer de hypothalamus stressmoleculen loslaat, reageert de eiwitreceptor door zelf stresshormonen door het lichaam te pompen.

Door gebruik te maken van de deeltjesversneller Diamond Light Source slaagden onderzoekers erin de structuur van CRF1 te ontleden. De krachtige stralen van deze röntgenmachine vonden een zwak punt in de structuur. De ontdekking hiervan kan helpen in het ontwikkelen van medicatie en van een behandeling op maat waarmee depressies kunnen worden aangepakt.

 

Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht is 4833 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail