Depressie: De vier belangrijkste symptomen

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, vrouw,

27 oktober 2015 – Sommige symptomen van depressie zijn veel belangrijker zo blijkt uit onderzoek. Van de 28 verschillende symptomen van depressie zijn deze vier de belangrijkste;

  • Droevige stemming.
  • Verminderde interesse of plezier in het leven.
  • Energieverlies.
  • Concentratie problemen.

Psychiaters en psychologen gebruiken meestal langere ‘checklists’ om de symptomen van een depressie te diagnosticeren. Ze tellen de symptomen bij elkaar op zonder te kijken welke symptomen zwaarder wegen.

Dr Eiko Fried, onderzoeker, “We moeten stoppen met denken dat een depressie net als een ziekte door een aantal verwisselbare symptomen wordtveroorzaakt. Een depressie is een complex, zeer heterogeen systeem van op elkaar reagerende symptomen. Sommige van deze symptomen kunnen veel belangrijker  zijn dan andere.”

De onderzoekers hebben naar 28 verschillende symptomen van een depressie gekeken. Ze onderzochten die symptomen van een depressie als een netwerk, zoals Dr Fried uitlegt:”Als je denkt aan een depressie als een netwerk van interactieve symptomen, kan een symptoom de ​​andere veroorzaken. Bijvoorbeeld slapeloosheid kan leiden tot vermoeidheid, wat weer kan leiden tot concentratieproblemen.”

De onderzoekers ontdekten dat de symptomen zoals gewichtsverandering en prikkelbaarheid minder centraal stonden in het netwerk van symptomen van een depressie.

Dr Fried vervolgde: “Een depressie is niet zoals mazelen. Wanneer u de mazelen heeft kan de arts aan de hand van uw klachten erachter te komen welke ziekte u heeft. Maar als je eenmaal bent gediagnosticeerd, maakt het eigenlijk niet uit welke van de mogelijke symptomen u wel of niet heeft. De behandeling van de ziekte zelf zorgt dat al uw symptomen verdwijnen.”

Bij een depressie is dit ingewikkelder. Het is geen infectie of een specifiek hersenziekte. Er is geen eenvoudige remedie, geen geneesmiddel die zorgt dat alle symptomen verdwijnen. In plaats daarvan richten we de behandeling op het bestrijden van de (belangrijkste) symptomen die de depressie bij een patiënt veroorzaken. ”

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders (Fried et al., 2015).

Bron: spring.org.uk

Dit bericht is 1600 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail