Depressie bij jongeren: praten met leeftijdsgenoten is niet altijd een goed idee

Facebooktwitterlinkedinmail

6 september 2019 – Praten over depressieve gevoelens helpt, maar is niet altijd zonder risico. Jongeren die er met elkaar over praten, kunnen elkaar “besmetten”, zo blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. “Ze mogen niet vervallen in samen piekeren zonder verder te komen in het probleem”, zegt onderzoekster Margot Bastin ook in “De Wereld Vandaag” op Radio 1, zo meldt VRT

“Het is absoluut zo dat praten over problemen heel goed is . Als jongeren zich slecht voelen moeten ze zeker bij hun vrienden terecht kunnen. Maar wat uit ons onderzoek naar voor komt, is dat er een specifieke vorm is van communiceren die negatief kan uitdraaien.” Margot Bastin, onderzoekster aan de faculteit psychologie van de KU Leuven, heeft aan de hand van vragenlijsten in zeven Vlaamse scholen bekeken hoe bepaalde vormen van communicatie tussen jongeren in verband staan met depressieve gevoelens bij die doelgroep.

“Als jongeren steun bij elkaar zoeken is het meestal positief. Dat ze steun kunnen vinden, dat ze niet alleen zijn met hun probleem, dat iemand het mee kan dragen. Maar waar het gevaar zit is als jongeren het samen praten omzetten in samen piekeren zonder verder te komen in het probleem.” Er is zelfs een gevaar dat jongeren elkaar besmetten met die slechte gevoelens. Als in een groep vrienden één iemand depressieve gedachten heeft, verhoogt dus het risico dat de rest ook sneller depressieve klachten zal hebben in de toekomst.

We merken ook dat meisjes kwetsbaarder zijn als ze gaan piekeren, dan krijgen ze ook sneller de negatieve gevolgen
Margot Bastin, onderzoekster KU Leuven

In de puberteit is de rol van vriendschappen erg belangrijk. Jongeren zetten zich af tegen hun ouders en praten met vrienden en vriendinnen. Door meer met elkaar te praten stijgt ook de kwaliteit van de vriendschap, stelt Margot Bastin, maar “als voortdurend gefocust wordt op hoe slecht ze zich voelen, hoe ze de situatie anders willen hebben, dan heeft het echt negatieve gevolgen.” En uit haar onderzoek blijkt ook dat vooral meisjes vatbaar zijn voor het probleem: “Het is sowieso zo dat meisjes sneller gaan piekeren in vriendschapsrelaties. We merken ook dat ze kwetsbaarder zijn als ze gaan piekeren, dan krijgen ze ook sneller de negatieve gevolgen.”

Bastin wijst er op dat praten absoluut belangrijk is bij depressies. Ook met vrienden en vriendinnen en ouders. Maar professionele hulp zoeken, is altijd aangeraden.

Beluister hier het volledige gesprek in “De Wereld Vandaag” op Radio 1>>

Bron: vrt.be 

Dit bericht is 5350 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail