Deelnemers gezocht nieuwe behandeling voor dwangklachten

Facebooktwitterlinkedinmail

dwangstoornis

8 oktober 2015 – Dwangklachten zijn hardnekkig en kunnen het dagelijks leven flink verstoren. De meest gebruikte behandeling hiervan tot nu toe is cognitieve gedragstherapie.

Recent is een nieuwe behandelmethode ontwikkeld voor dwangklachten, metacognitieve therapie .In het kader van wetenschappelijk onderzoek, zoeken we deelnemers voor deze behandeling.

Wat levert het u op?
In deze behandeling leert u de betekenis die u toekent aan uw dwangklachten te veranderen. Dit doen we door verschillende oefeningen waardoor u ervaart dat gedachten die zich opdringen geen feiten zijn maar slechts gedachten die op zichzelf geen betekenis hebben of gevaarlijk zijn. En dat er dus geen reden is dwanghandelingen uit te voeren als u last heeft van dwanggedachten.

In een eerste onderzoek dat we vorig jaar hebben afgerond bleek deze nieuwe therapie zeer effectief. We willen daarom nu nagaan welke van de twee behandelingen het meest effectief is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door PsyQ in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wie kunnen meedoen?
Heeft u dagelijks last van zich opdringende gedachten of beelden? Of moet u steeds weer handelingen uitvoeren om angsten en spanningen te bedwingen? Dan heeft u wellicht last van een dwangstoornis (ook wel obsessief-compulsieve stoornis genoemd). Zoekt u behandeling voor deze klachten, bent u bereid mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek en bent u ouder dan 18 jaar? Dan kunt u meedoen.

Wat houdt meedoen precies in?
Iedere deelnemer krijgt één van de twee behandelingen aangeboden op de afdeling Angststoornissen van PsyQ in Rotterdam. Beide behandelingen bestaan uit 15 wekelijkse sessies van drie kwartier. Welke behandeling u krijgt aangeboden wordt door loting bepaald.
Om het effect van de behandelingen te kunnen meten vragen we u op vier momenten vragenlijsten in te vullen: voor de behandeling, direct na afloop van de behandeling, en zes en 30 maanden na afloop van de behandeling. Door de laatste twee metingen kunnen we zien of verbeteringen ook na het stoppen met de behandeling blijven.

Meer informatie en aanmelden
Wilt u eerst meer weten over het onderzoek dan kunt u contact met opnemen met Nick de Waard, psycholoog en promovendus, of Colin van der Heiden, psychotherapeut en bijzonder hoogleraar klinische psychologie, via ocs.onderzoek@psyq.nl

Aanmelden
Aanmelden kan telefonisch via telefoonnummer 0900 2357797, of online via deze website . U heeft wel een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Na aanmelding wordt eerst een intakegesprek met u gevoerd om vast te stellen of u inderdaad een dwangstoornis heeft.

Lees meer over angststoornissen en de behandeling daarvan bij PsyQ

Bron: psyq.nl 

Dit bericht is 939 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail