Deelnemers gezocht: Erasmus MC wil kinderen via internet van angst afhelpen

Facebooktwitterlinkedinmail

angstigkind

Onderzoek naar effectiviteit aandachtsbehandeling via internet voor kinderen en jongeren met angststoornissen

Het Erasmus MC doet onderzoek doen naar een nieuwe behandeling voor angststoornissen bij kinderen, de zogenaamde selectieve aandachtsbehandeling (SAB). Nieuw is dat deze behandeling voor het eerst bij kinderen en jongeren wordt onderzocht en dat SAB via internet wordt aangeboden. In combinatie met Cognitieve Gedragstherapie, CGT, worden goede resultaten verwacht. Het onderzoek is kort geleden van start gegaan en gaat twee jaar duren.

Van alle psychiatrische stoornissen op de kinderleeftijd komen angststoornissen het meest voor (15 – 20% algemene bevolking). Cognitieve gedragstherapie (CGT) is momenteel de meest effectieve behandeling voor angststoornissen. CGT slaat echter slechts bij 50 tot 60% van de kinderen aan. Kinderen die niet genezen van hun angststoornis hebben een groot risico op het ontwikkelen van andere psychiatrische stoornissen, schooluitval, sociale isolatie, alcoholisme en depressie. Een veelbelovende en nieuwe behandeling voor angststoornissen bij kinderen en jongeren is selectieve aandachtsbehandeling (SAB). Selectieve aandacht is een oorzaak voor het ontwikkelen van angst. Kinderen met een angststoornis letten meer op gevaar in hun omgeving dan niet-angstige kinderen. Hierdoor zien zij situaties sneller als bedreigend. SAB leert kinderen met een online computertaak om hun aandacht op neutrale en positieve dingen te richten en vermindert zo hun angst.

Deelname aan het onderzoek is mogelijk voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 16 jaar met angstproblematiek, woonachtig in de provincie Zuid-Holland. Voor vragen over het onderzoek of aanmelding, worden ouders en/of  zorgprofessionals gevraagd contact op te nemen via attentio@erasmusmc.nl. Bezoek voor meer informatie ook http://www.attentio-onderzoek.nl/informatie.

 

Dit bericht is 3977 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail