Dealen met psychische kwetsbaarheid tijdens je opleiding

Facebooktwitterlinkedinmail

stress

Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond naar studie en psychische klachten bleek dat de helft van de studenten wel eens last heeft van psychische klachten. Deze klachten openbaren zich vaak tijdens de adolescentie, wat de tijd is waarin mensen gaan studeren (LSVB 2013, Psychische klachten onder studenten). De redactie van Ervaringwijzer.nl is nieuwsgierig wat mensen met een psychische beperking in de praktijk aan belemmeringen tegenkomen en hoe ze hier mee omgaan. We hebben de ervaringen van tien mensen verzameld om anderen te inspireren die een studie willen gaan doen of tijdens hun studie tegen obstakels aanlopen.

Het is verrassend te zien welke, soms creatieve, oplossingen mensen bedenken om met studieproblemen vanwege een psychische kwetsbaarheid om te gaan. Opleidingen bieden uit zichzelf nog weinig regelingen aan om te studeren met een kwetsbaarheid. Maar wanneer je je assertief opstelt en met een hulpvraag of voorstel komt, blijkt er soms wel ruimte voor alternatieven. Zo mocht een student vanwege zijn reisfobie vanuit huis modules via e-learning volgen. Een andere geïnterviewde met dwangklachten kon in een aparte ruimte haar tentamens doen op een laptop. Ook werd er gesproken over een VMBO school dat beschikt over een zorgteam. Zij houden rekening met studenten die obstakels tegenkomen.

Meerdere personen geven aan dat coaching voor hen onmisbaar is. Voor de een is dat jobcoach, anderen gingen in gesprek met een decaan of studieadviseur. Dit biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan, als men ergens mee zit en dat lucht in ieder geval op. Daarnaast zijn er soms faciliteiten om met beperkingen te kunnen studeren, zoals een zorgteam of online leren. Wij hoorden ook andere geluiden. Sommige mensen ondervonden grenzen aan de mogelijkheden die opleidingen bieden aan studenten met een psychische beperking. Bij een van de geïnterviewden werd een verzoek voor een derde examenmogelijkheid niet toegestaan. Een ander kreeg ook nul op haar rekest toen zij verzocht om stages van halve dagen te lopen vanwege haar depressie.

Wat ook gezegd moet worden is dat mensen zich over het algemeen weer bij de maatschappij horen door het volgen van een opleiding. Het draagt bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden. De meest gangbare stap naar werk zien de geïnterviewden via een stageplek. Of mensen zetten zelf iets op. Het komt ook voor dat mensen geen baan kunnen krijgen, zij doen in dat geval vaak vrijwilligerswerk.

Alle ervaringsverhalen over Studie & Psyche zijn te lezen op www.ervaringswijzer.nl/werken/studie&psyche. Bezoekers kunnen daar ook reageren op de geïnterviewden en eigen ervaringen toevoegen. Zo kan Ervaringswijzer nog meer ervaringen in het onderzoek meenemen.

Bron: persbericht

Dit bericht is 4716 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail