De gezondheidsrisico’s bij patiënten met ernstige psychiatrische problematiek zijn groot

Facebooktwitterlinkedinmail

diabetes-test-plaatje

Patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening hebben door een opeenstapeling van risicofactoren een grotere kans op lichamelijke ziekten dan de algemene bevolking. Zo komt diabetes bij hen vaker voor. Het risico op hart- en vaatziekten is twee tot drie keer verhoogd.

Dat schrijft arts in opleiding tot psychiater Fenneke van Hasselt in Bijblijven. Zij stelde vorig jaar al in haar proefschrift dat de levensverwachting van patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening gemiddeld 13 tot 30 jaar korter is dan die van de rest van de bevolking. Mede omdat de organisatie van de gezondheidszorg slecht aansluit bij de beperkingen en specifieke risico’s van deze patiënten.

Bijwerkingen

Het extra risico op diabetes en hart- en vaatziekten hangt samen met bijwerkingen van medicatie, een ongezond voedingspatroon of gebrek aan lichaamsbeweging. Tegelijkertijd worden klachten die hierop wijzen onvoldoende herkend en behandeld. Van Hasselt. “Soms strandt dat al in de eerste fase, doordat het patiënten niet lukt met hun klachten naar de huisarts te gaan.”

De meeste mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) hebben als diagnose schizofrenie, bipolaire stoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Het aantal mensen met zo’n aandoening in de bevolking is ongeveer 1,7%. Twee derde van hen ontvangt zorg vanuit de gespecialiseerde GGZ, klinisch of ambulant. In Bijblijven gaat Van Hasselt in op de algemene gezondheidsaspecten van EPA-patiënten. Daarbij wordt ook ingegaan op de rol van de huisarts en de knelpunten en oplossingen in de zorg zoals waargenomen door de patiënten en hun naasten.

Lees het artikel uit Bijblijven 9-2014

Bron: mednet.nl

Dit bericht is 7246 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail