De duistere kant van social media, promotie van anorexia op Pinterest

Facebooktwitterlinkedinmail

pinterest-150x150

Op het gemiddelde sociale netwerk is het altijd mooi weer. Zijn we altijd op hippe feestjes, met een cocktail in onze hand. Of zitten we met de billen in het zand op een exotische bestemming, met kiekjes van onze gebruinde voeten in een paar slippers als bewijs. Achter die vrolijke façade gaan echter hele andere werelden schuil. Op Instagram wordt drugs verkocht, op Pinterest draait een hele gemeenschap om het promoten van anorexia.

Pinterest heeft een gezellig imago, met pagina’s vol cupcakes, mooie huizen, trouwjurken en Hollywood-sterren. De strekking van de meeste afbeeldingen kun je echter ook anders typeren: Pinterest draait om perfectie. Uiterlijke perfectie, welteverstaan. Niet zo gek dus, dat veel meisjes en jongens de app gebruiken om foto’s van hun ideale uiterlijk op hun borden te pinnen, als ideaal om naartoe te leven. Eén probleem: op die foto’s staan dikwijls ongezonde lichamen, die alleen door systematisch uithongeren kunnen worden verkregen. Daarom krijg je door op bepaalde zoektermen te zoeken naast foto’s van slanke lichamen ook pro-tips en verontrustende aanmoedigingen erbij (“skip dinner, wake up thinner“).

In 2012 werden zowel Instagram als Pinterest door de media gedwongen om stappen tegen deze ongezonde trends op hun netwerken te ondernemen. Sindsdien krijg je in Instagram een pop-up en in Pinterest een waarschuwing als je zoekt op termen als #ana, #thighgap en #thinspo. Deze maatregelen zijn echter het best te betitelen als ‘half werk’. Wanneer je in Pinterest zoekt op de hashtags #thinspiration en #thinspo krijg je een mini-tekst over de gevaren van eetstoornissen te zien, maar een halve centimeter daaronder begint de deprimerende stroom met foto’s gewoon weer. Deze stroom wordt wel door Pinterest gecureerd, maar er blijven meer dan genoeg ribbenkasten, uitstekende heupbeenderen en vermanende teksten over doorzettingsvermogen over.

Op Instagram is zoeken naar #thinspiration en #thinspo uitgeschakeld, maar vinden we na het wegtikken van een pop-up over gezondheid ruim 3,5 miljoen afbeeldingen via de hashtag #ana. Hetzelfde geldt voor #pro-ana, #anorexia en #mia (de afkorting voor boulimia). Natuurlijk is het vechten tegen de bierkaai en verplaatsen mensen met een eetstoornis simpelweg naar een ander platform wanneer strenge maatregelen worden genomen. Desondanks is het onbegrijpelijk dat geen enkel netwerk de zoekfunctie voor alle ongezonde termen heeft uitgeschakeld.

Bron: iphoneclub.nl 

 

Dit bericht is 9977 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail