De 14 meest gelezen berichten van 2014

Facebooktwitterlinkedinmail

2014

Veel over ADHD en alternatieve medicatie in de top 14 van meest gelezen berichten uit 2014:

1. 13 maart – Amerikaanse neuroloog trekt conclusie: “ADHD bestaat niet”. Geen aandoening maar een reeks symptomen”

adhd kind

Na 50 jaar dienst als neuroloog, met als specialisatie gedragsproblemen, trekt de Amerikaanse dokter Richard Saul de conclusie dat ADHD niet bestaat. De bijhorende medicatie zou de boel bovendien nog erger maken en de echte oorzaak van de gekende symptomen wordt in veel gevallen over het hoofd gezien.
We moeten anders leren kijken naar de problemen in plaats van te grijpen naar de achterhaalde diagnose waar dokters, farmaciebedrijven en zelfs patiënten zich aan vastklampen.
Lees verder


2. 24 juni – GGZ in Nederland: luid de noodklok

NOODKLOK

Bas Frelier is psychiater in Amsterdam: Sinds vijf jaar ben ik werkzaam als psychiater; een zeer interessant beroep, ik zou niet anders willen. Maar veel heb ik in die relatief korte tijd zien veranderen. Ik wil de noodklok luiden over het langzaam maar gestaag afbrokkelen van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

3. 12 september´Vaccins wel degelijk oorzaak van autisme´

injectie

Autisme komt onder kinderen sinds 2000 drie maal meer voor. Het verband met vaccinatie wordt steeds ontkend. Een nieuwe studie versterkt echter het vermoeden dat dit niet veroorzaakt wordt door de metalen bij de ontwikkeling van vaccins, maar door de toepassing van menselijke foetale cellen.

4. 7 februari – Combinatie omega 3/6 vetzuren even effectief als ADHD-medicatie

Pure Fish Oil

Inname van een omega 3/6 vetzuurcombinatie heeft vergelijkbare positieve effecten bij kinderen als ADHD-medicatie (methylfenidaat), een veel voorgeschreven farmaceutisch middel. De effecten van omega 3/6 vetzuren op gedrag- en leerproblemen zijn al eerder aangetoond. Nu zijn ook de effecten van een specifiek voedingssupplement met omega 3/6 vetzuren rechtstreeks tegenover methylfenidaat én een combinatie van het geneesmiddel en vetzuursupplement gezet.

Lees verder


 

5. 19 mei – ADHD-medicijnen waarschijnlijk slecht voor de hersenen

ritalin

Bekende medicijnen voor ADHD’ers, zoals Concerta en Ritalin, zouden op de lange termijn kunnen zorgen voor een afname van de hersenplasticiteit, die belangrijk is voor het schakelen tussen taken, vooruit plannen en aanpassingsvermogen. Vooral voor hersenen die nog in ontwikkeling zijn, lijken de medicijnen na langdurig gebruik schadelijk.

6. 24 oktober – De 15 dingen die je moet opgeven om gelukkig te worden

gelukkig1


7. 31 januari – „Symptomen ADHD effectief te bestrijden met vitamines”

dyn003_original_300_277_jpeg_2612336_ecaeb35b67132be486559f66b760e219

Vitamines en mineralen vormen een geschikt middel tegen ADHD, stellen Nieuw-Zeelandse psychologen in The British Journal of Psychiatry. De Britse omroep BBC bericht erover en het AD en het Reformatorisch Dagblad plaatsten een artikel hierover.

8. 7 april – De DSM-5: Acht antwoorden van psychiater Michiel Hengeveld

DSM-5

Malou van Hintum, journalist, tekstschrijver en columnist in de Volkskrant stelt acht vragen over de DSM-5 aan psychiater Michiel Hengeveld ,supervisor van de Nederlandse vertaling van de DSM-5.

Lees verder


9. 13 december – Kruiden bij angst en depressie

Kruiden

Steeds vaker grijpen mensen naar plantaardige preparaten in plaats van klassieke geneesmiddelen. Toch is het vaak niet wetenschappelijk bewezen dat kruidenmiddeltjes helpen bij de behandeling van psychische aandoeningen.

Lees verder


10. 18 juli – Cannabis kan Ritalin vervangen bij ADHD

cannabis

Volwassenen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) gebruiken vaker cannabis. En dat heeft een (gezonde) verklaring ook: wiet reguleert de veel te drukke verkeerslichten in het hoofd van een ADHD-patiënt. En dat zonder de bijwerkingen van Ritalin!

Lees verder


11. 31 januari – Lavendel beter dan antidepressiva

Unknown-1

Lavendelolie kan helpen tegen angststoornissen. Dit is aangetoond in een grootschalig onderzoek door wetenschappers uit Wenen (Oostenrijk). Het extract van lavendel zou zelfs beter dan een modern chemisch antidepressivum werken. De wetenschappers publiceerden hun studie in het laatste nummer van het International Journal of Neuropsychopharmacology.

12. 18 augustus – Suiker werkt ook in je hoofd

Suiker1_507x338

Onze hersenen ‘draaien’ op glucose. Toch is suiker is niet goed voor je, want je wordt er dik van. En wat als die twee nou eens veel meer met elkaar te maken hebben dan we altijd dachten?

Decennialang stonden ze los van elkaar: je stofwisseling en je hersenen. Langzaamaan sijpelt het besef door dat insuline wel degelijk de bloed-breinbarrière kan doorbreken en rechtstreeks in de hersenen werkzaam is. En dat veel psychiatrische en neurologische stoornissen direct verband houden met de metabolische processen elders in het lichaam.

Lees verder


13. 8 april – Stoppen met roken vermindert depressie en angst

gebroken_sigaret

Rokers die stoppen hebben zes weken na hun laatste sigaret duidelijk minder last van depressie of angststoornissen dan  mensen die doorgaan met roken. Dat blijkt uit een overzicht van een groot aantal wetenschappelijke studies, dat onlangs in het British Medical Journal werd gepubliceerd. “Dit is een belangrijke bevinding. Veel rokers die depressief zijn of angststoornissen hebben, zijn juist bezorgd dat hun klachten toenemen als ze stoppen met roken”, aldus Professor Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. “Die angst is dus onterecht.”

Lees verder


14. 18 juni – Mindfulness werkt écht (bij angst en depressie)

meditatiecps

Mindfulness, het moderne zusje van meditatie, is haar new age-imago kwijt. Nieuw onderzoek met hersenscans toont wel degelijk het nut van de techniek. Zo verrassend is het dus niet dat yups in de Londense City en zakenlui in Silicon Valley zich op de methode storten.

lees verder

Dit bericht is 1641 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail