Data basis ggz naar DIS

Facebooktwitterlinkedinmail

dbc onderhoud

Vanaf 1 januari 2014 wordt de generalistische basis ggz ingevoerd. DBC-Onderhoud gaat de data van de basis ggz beheren in het DBC-informatiesysteem (DIS). Hierbij wordt nauw samengewerkt met de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) en Stichting Benchmark GGZ (SBG). In de basis ggz wordt de huidige eerstelijns ggz en een deel van de tweedelijns ggz samengevoegd. De basis ggz biedt alleen zorg aan mensen met lichte, niet-complexe ggz-problematiek. Hiermee wordt het mogelijk dat de gespecialiseerde ggz zich meer richt op patiënten met ernstige psychische problemen.

Nieuwe zorgproducten

Bij de financiering van de basis ggz wordt uitgegaan van zorgproducten. Er komen  vier nieuwe zorgproducten voor vier patiëntgroepen. Deze producten worden getypeerd als ‘kort’, ‘middel’, ‘intensief’ en ‘chronisch’. Op basis van vijf objectieve criteria (DSM-stoornis, ernst problematiek, risico, complexiteit, beloop klachten) kan worden bekeken welk product het beste past bij de zorgvraag van de patiënt.

Aanmelden

Op dit moment werkt DIS samen met branchepartijen en ICT-leveranciers aan het opstellen van een Gegevensaanleverstandaard (GA), die de zorgaanbieders gaan gebruiken bij het aanleveren van de data. Daarnaast wordt het systeem gebouwd om deze nieuwe gegevensstroom binnen DIS te kunnen ontvangen. Naar verwachting is de standaard begin december gereed, waarna zorgaanbieders zich bij DIS kunnen aanmelden voor het aanleveren van hun data.

Meer informatie over het aanmelden bij DIS vindt u op de website van DIS of bij het informatiecentrum van DIS.

Meer informatie over de basis ggz is te vinden via de beroepsverenigingen, op de website van de NZa of de website van ggz connect.

Bron: dbconderhoud.nl 

Dit bericht is 2851 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail