CZ beëindigt 89 contracten met ggz-aanbieders

Facebooktwitterlinkedinmail

cz

Zorgverzekeraar CZ  beëindigt het contract met 19 van de 58 zorgaanbieders voor eetstoornissen en met 70 van de 170 zorgaanbieders voor persoonlijkheidsstoornissen. De zorgaanbieders die geen contract meer krijgen, voldoen volgens CZ niet aan de gestelde kwaliteitseisen.

CZ stelt dat de ggz ten opzichte van de medisch-specialistische ziekenhuiszorg achterloopt met de ontwikkeling van veldnormen en op het gebied van kwaliteitsindicatoren en bijbehorende data. De zorgverzekeraar heeft zelf een kwaliteitsbenchmark ontwikkeld waarmee ggz-aanbieders zijn vergeleken. Daarbij werd gekeken naar kwaliteitsindicatoren, structuurindicatoren en patiëntervaringen. CZ noemt als voorbeelden de behandelplanning, indicatiestelling, somatische screening, nazorg, of er een multidisciplinair team is en wie de hoofdbehandelaar is. Op de website van CZ staan lijsten van nu nog gecontracteerde zorgaanbieders waarbij staat aangeven of ze ‘beste zorg’ of ‘goede zorg’ bieden of dat de zorg ‘beter’ kan.

In 2011 hanteerde CZ als eerste zorgverzekeraar volumenormen op het gebied van borstkankerzorg. Daarna volgden eisen voor diverse behandelingen en operaties. Voor het eerst stelt CZ nu kwaliteitseisen bij ggz-zorg.

Bron: medischcontact.artsennet.nl 

Dit bericht is 2245 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail