CU en SGP voor vrije artsenkeuze

Facebooktwitterlinkedinmail

artsen

Patiënten moeten zich ook in de toekomst kunnen laten behandelen door een arts of in een ziekenhuis waarmee hun zorgverzekering geen contract heeft. Dat vinden de SGP en ChristenUnie. Beide christelijke partijen hebben een amendement op de Zorgverzekeringswet ingediend waarmee deze vrije artsenkeuze behouden blijft.

“Het is niet acceptabel dat patiënten geen zorg meer kunnen ontvangen van een zorgverlener waarmee hij of zij al jarenlang een langdurige behandel- en vertrouwensrelatie heeft opgebouwd. De keuze vrijheid in de zorg is een groot goed”, stelt SGP-leider Kees van der Staaij. Arie Slob (CU) valt hem bij. “Ik vind het belangrijk dat een patiënt niet alleen kan kiezen voor een zorgverzekering, maar ook voor een zorgverlener naar keuze.”

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde vorig jaar aan dat zij de Zorgverzekeringswet wil wijzigen om de kosten in de zorg te beheersen. Daardoor verdwijnt de zogeheten restitutieoptie van de naturapolis. Verzekeraars hoeven dan niets te vergoeden van zorgaanbieders waarmee zijn geen contract hebben.

Schippers’ voorstel kan rekenen op de steun van een Kamermeerderheid. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA namelijk afgesproken dat zorg uit het basispakket alleen nog wordt vergoed als verzekeraars contracten hebben gesloten met de betreffende zorgverlener. Wie een vrije artsenkeuze wil behouden, moet zich aanvullend verzekeren.

Vorige week waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) ook al voor de gevolgen van de wetswijziging. Daarmee wordt ‘feitelijk een hinderpaal opgeworpen’ om zorg af te nemen bij een bepaalde aanbieder, stelde de vereniging. Als het regeerakkoord wordt uitgevoerd, verdwijnt de vrije artsenkeuze ‘volledig’, aldus de NVVP.

 

Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht is 3922 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail