“Creatieve mensen gevoeliger voor psychiatrische stoornis”

Facebooktwitterlinkedinmail

francesco_mugnai1

10 juni 2015 – Creatieve mensen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis zoals schizofrenie en bipolaire stoornis. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Nature Neuroscience.

“Om creatief te zijn, moet je anders denken,” zegt neuroloog Kari Stefansson, die de gegevens van 86.000 mensen in IJsland onderzocht. “Mensen die iets nieuws creëren overbruggen soms de stap tussen gezond verstand en waanzin”.

Het onderzoek toont aan dat mensen die ‘creatieve banen’ hebben, zoals dansers, muzikanten, schrijvers en kunstenaars, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van schizofrenie en bipolaire stoornis. Het is 17 procent waarschijnlijker dan bij mensen met andere werkzaamheden.

Omdat voor deze resultaten creativiteit gekoppeld is aan het werk dat iemand doet, krijgt het onderzoek ook kritiek. Psychologe Judith Schlesinger zegt in Genetic Expert News Service: “Er zijn ook creatieve accountants en advocaten die prachtig kunnen schilderen of dansen in het weekend. Creativiteit valt wetenschappelijk niet te meten.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 2502 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail