Congres Vroegkinderlijke chronische traumatisering: Schaamte en schuld in de traumabehandeling 

Facebooktwitterlinkedinmail

12 september 2018 – Op 10 oktober 2018 organiseert het Centrum Late Effecten Vroegkinderlijk chronische Traumatisering (CELEVT) haar zesde congres. Het onderwerp dit jaar: Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering: Schaamte en schuld in de traumabehandeling.

Schaamte en schuld spelen in de behandeling bij vroeg getraumatiseerde cliënten een belangrijke rol. De aanhoudende en vaak levensbedreigende traumatisering veroorzaakt levenslange belevingen van er niet te mogen zijn, niet te mogen leven, nietswaardig te zijn, eigenlijk als hele persoon te moeten verdwijnen. Deze devaluering van het zelf gaat gepaard met onverdraaglijke gevoelens van schaamte en schuld. Dit leidt tot diepe breuken in de relatie met zichzelf en in de relatie met belangrijke anderen waarin eenzaamheid en isolement, angst, wantrouwen en onzekerheid de boventoon voeren.

De diepgaande gevolgen van schaamte en schuld kunnen niet worden verdreven door woorden alleen, transitionele ervaringen zijn nodig om een positieve betekenis te kunnen geven aan de relatie met zichzelf en aan de relatie tot anderen. In dit proces ontstaan ook weer nieuwe mogelijkheden van zelfwaardering en het aangaan van betekenisvolle relaties. In de therapie met vroeg-getraumatiseerden is dat is een enorme uitdaging, zowel voor de cliënt als voor de therapeut.

pastedGraphic_2.png

Wij mogen u vooraanstaande plenaire sprekers voorstellen die vanuit hun eigen expertise ingaan op de wetenschappelijke stand van zaken en de klinische praktijk. In de middag kunt u kiezen uit een scala van interessante workshops die u handvatten zullen geven voor de dagelijkse behandelpraktijk. De dag is ook een uitstekende gelegenheid om collega’s te ontmoeten die werkzaam zijn in het traumaveld.  

pastedGraphic_1.png

Dit bericht is 1564 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail