Landelijke congres persoonlijkheidsproblematiek in teken van impulsen en emoties

Facebooktwitterlinkedinmail

12 januari 2018 – Het congres over persoonlijkheidsproblematiek vindt plaats op 19 april aanstaande in Utrecht. Het thema van dit jaar is impulsen en emoties.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben vaak moeite met het controleren van hun impulsen en emoties. Dat is met name het geval bij mensen die een borderline-, theatrale-, antisociale- of narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben: de zogeheten “cluster B” persoonlijkheidsstoornissen.

Zij zijn vaak impulsief. Hun emotionele en sociale problematiek kan dramatische vormen aannemen hetgeen zich kan uiten in onverantwoordelijk, asociaal- en agressief gedrag met alle nare gevolgen dan dien. Emotieregulatie, het onderhouden van relaties en het voorkomen van depressie zijn bekende sleutelwoorden in de behandeling en begeleiding van deze doelgroep.

Voor behandelaars en begeleiders in bijvoorbeeld de GGz, jeugdzorg of LVB-zorg is deze groep dan ook vaak moeilijk om mee om te gaan. Want hoe ga je een positieve werkrelatie aan met mensen die moeite hebben met het aangaan van relaties? Met mensen die door emotionele pieken en dalen vaak afspraken missen? Of zelfs manipulatief zijn?

En als het je lukt om een werkrelatie aan te gaan, begint het pas: hoe ondersteun je deze mensen in het mentaliseren? Hoe help je hen om hun emoties onder controle te krijgen en met de gevolgen van impulsieve acties om te gaan? Hoe ondersteun je hun gezinsleden en verdere sociale netwerk? Wat als ze naast een persoonlijkheidsstoornis ook nog licht verstandelijk beperkt zijn?

Deze en andere, aanverwante vragen staan centraal tijdens dit landelijk congres.

Sprekers

De sprekers op dit congres zijn vooraanstaande experts uit wetenschap en praktijk:

  • Prof. dr. Jan Derksen [Universiteit Brussel] – Inleiding in de cluster B persoonlijkheidsproblematiek
  • Dr. Jannelien Wieland en Drs. Annemarie van den Brink [Poli-Plus] – Persoonlijkheidsproblematiek en LVB
  • Dr. Joost Hutsebaut  [Viersprong] – Mentaliseren bij mensen met een persoonlijkheidsproblematiek
  • Suzanne Oosterman [Dimence] – Borderline en theatrale persoonlijkheidsstoornis
  • Drs. Liesbet Nijssens  [KU Leuven] – Antisociale persoonlijkheidsstoornis
  • Dr. Kees Kooiman [Viersprong] – Narcistische persoonlijkheidsstoornis
  • Jacqueline Neijenhuis  [Projectbegeleiding en advies] – Familiesystemen en mantelzorg

Meer…

Accreditatie en aanmelding

Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij FGzPt, NVvP, NIP K&J / NVO-OG, VGCt, SKJ, AbSG, Kwaliteitsregister V&V, VSR, Registerplein en SRVB. Alle informatie over toegekende punten en inschrijfmogelijkheden vind je op de site van het Euregionaal Congresburo.

Dit bericht is 1688 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail