Congres over verslaving bij kinderen en jongvolwassenen

Facebooktwitterlinkedinmail

9 januari 2019  – Het congres over verslavingsproblematiek wordt op 14 maart aanstaande gehouden in Eindhoven. Dit keer staat het congres in het teken van verslavingsproblematiek bij tieners en jongvolwassenen.

Experimenteren hoort bij de adolescentie. Dat neemt echter niet weg dat gebruik van alcohol en drugs – maar ook bijvoorbeeld gaming en social media – juist in deze leeftijdsfase lelijk uit de hand kunnen lopen. In de adolescentie wordt de leefwereld van jongeren steeds groter en neemt de hoeveelheid vrijheid die zij ervaren toe. Tegelijkertijd neemt de ouderlijke controle af en de invloed van leeftijdsgenoten toe. Tel daar een onvolgroeid brein bij op en alle ingrediënten voor een probleem zijn aanwezig.

Maar wat is nog normaal experimenteergedrag en wanneer verandert het in risicogedrag of zelfs een verslaving? Hoe herken je deze problemen bij jonge mensen en hoe maak je ze bespreekbaar? Hoe doe je dat bij jongeren met een laag IQ, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid? Pak je het anders aan wanneer jongeren uit een migrantengezin afkomstig zijn? Wat als jongeren een psychiatrisch probleem hebben, zoals bijvoorbeeld ADHD, autisme of een depressie? Hoe ondersteun je ouders in het omgaan met deze problematiek? Hoe werken diverse genotsmiddelen eigenlijk en hoe houd je daar rekening mee in de hulpverlening aan deze jonge mensen? Hoe motiveer je ze voor verandering?

Deze en andere, aanverwante vragen staan centraal op het congres over verslavingsproblematiek.

Sprekers
Op het congres zullen experts uit wetenschap en praktijk uitvoerig stilstaan bij hoe je jonge mensen met een (verhoogd risico van) verslaving qua begeleiding en behandeling het beste tot steun kunt zijn:

  • Prof. Dr. Reinout Wiers [UvA] – Automatische en gecontroleerde processen bij de behandeling van verslaving: een update
  • Prof. Dr. Vincent Hendriks [Universiteit Leiden] – Verslavingsproblematiek en bijkomende psychiatrische problemen
  • Dr. Regina van den Eijnden [Universiteit Utrecht] – Game- en social media verslaving
  • Hanneke Snels [Novadic-Kentron] – Motiverende gespreksvoering 
  • Dr. Murat Can [EsensGGZ] – Verslavingsproblematiek bij migranten
  • Dr. Tibor Brunt [Universiteit van Amsterdam] – Effecten van drugs op brein en lichaam
  • Drs. Marike van Dijk [Tactus] – Verslavingsproblemen bij mensen met een lager I.Q.
  • Shereen Shaban MEd. [Jellinek] – De rol van ouders bij problematisch middelengebruik


Accreditatie
Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij o.a. NIP K&J / NVO-OG, FGzPt, Kwaliteitsregister V&V / VSR, Register Vaktherapie, Registerplein, SKJ en KNMG/GAIA.

Aanmelding
Een aanmeldformulier, evenals alle informatie over sprekers, hun bijdragen, toegekende registerpunten en kortingen op de toegangsprijs is te vinden op www.congresburo.com/verslaving

Dit bericht is 835 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail