Clienten GGZ Drenthe slapen beter door activitytracking

Facebooktwitterlinkedinmail

10 januari 2017 – Veel patiënten met een psychische aandoening hebben langdurige slaapproblemen. Slaapproblemen hebben een negatief effect op het functioneren en het verloop van een psychische aandoening. Het kan de behandeling vertragen en bij patiënten in de forensische zorg het risico op een delict of delictherhaling verhogen. Met behulp van actometrie, een innovatieve diagnose- en behandelmethode bij GGZ Drenthe, kan het slaap-waak gedrag verbeterd worden.

ACTOMETRIE

Actometrie is het gebruik van activiteitsmeters om het slaap-waak patroon van patiënten te registreren. Met actometrie en slaapvragenslijsten krijgt de gedragstherapeutische behandelaar informatie over het slaap-waak gedrag. De forensisch psychiatrische kliniek van GGZ Drenthe biedt deze behandeling aan. Samen met de patiënt worden maatregelen afgesproken om het slaap-waak gedrag te verbeteren. De effectiviteit van de maatregelen wordt geëvalueerd en zonodig bijgesteld of veranderd. Slaap-waak gedrag wordt in kaart gebracht met behulp van slaapvragenlijsten (een slaap-waak dagboek) en een twee weken durende activiteitsmeting.

ACTIWATCH

Voor de activiteitsmeting wordt gebruik gemaakt van een actiwatch. Met een actiwatch kan langdurig en nauwkeurig activiteit worden gemeten. Hieruit kunnen verschillende variabelen  worden afgeleid. Belangrijk in de metingen zijn onder meer de hoeveelheid en het patroon van activiteit overdag en ’s avonds, de bedtijden, de gemiddelde tijd in bed, de slaaptijd en de slaapkwaliteit, het aantal keren wakker worden en lichamelijke onrust gedurende de nacht.

ONDERZOEK

Met de meetgegevens wordt daarnaast kennis vergaard over bruikbare en werkzame interventies ter optimalisering van het slaap-waak gedrag bij andere psychische stoornissen, zoals psychotische stoornissen.

Bron: GGZNederland.nl

Dit bericht is 2909 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail