Cannabis psychose vaker bij mannen dan bij vrouwen

Facebooktwitterlinkedinmail

cannabis

29 juli 2015 – In een nieuw onderzoek van de Universiteit van York is onderzocht of een zogenoemde cannabis psychose* vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Met behulp van gegevens die in de loop van 11 jaar verzameld werden, toonden de onderzoekers aan dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in cannabisgebruik, maar ook in het ontwikkelen van een cannabis psychose.

Twee keer zoveel mannen als vrouwen gebruiken cannabis. Dezelfde verhouding van 2:1 wordt gevonden voor het optreden van een psychose of schizofrenie. Cannabis psychoses komen ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar hier ligt de verhouding dichter bij 4:1. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk. Vervolgonderzoek zal daar een antwoord op moeten geven.

De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Advances in Dual Diagnosis.

Bron: Welingelichte Kringen

 

(*Er is al veel onderzoek gedaan naar het verband tussen het gebruik van cannabis en psychoses. Soms wordt zelfs beweerd dat het gebruik van cannabis kan leiden tot psychiatrische stoornissen, zoals schizofrenie. In 9 studies werd op 1 na het verband tussen cannabisgebruik en het ontstaan van schizofrenie bevestigd. Dit houdt echter nog niet in dat cannabis daadwerkelijk schizofrenie uitlokt. Het is ook mogelijk dat cannabis een bestaande psychose verergert of een nieuwe psychose ‘triggert’ bij mensen die daar aanleg voor hebben of er gevoelig voor zijn.)

Dit bericht is 1025 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail