“Cannabis met hoog THC-gehalte vergroot risico op psychose”

Facebooktwitterlinkedinmail

drugs, blowen, cannabis

Bijna een kwart (24 procent) van de gevallen van psychose houdt verband met het roken van krachtige cannabis of ‘skunk’. Dat blijkt uit onderzoek van het King’s College in Londen.

Het risico op een psychose is drie keer hoger bij gebruikers van ‘skunk’ dan bij mensen die niet blowen. Dat stelt het Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschap van het Londense King’s College op basis van onderzoek bij 780 personen. Bij dagelijkse gebruikers is dat risico zelfs vijf keer groter.

Het onderzoek werd gespreid over verscheidene jaren. Het vergeleek 410 mensen tussen 18 en 65 jaar die met een eerste psychose waren opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Zuid-Londen met 370 gezonde deelnemers binnen dezelfde leeftijdscategorie uit dezelfde buurt in Londen.

Skunk is een krachtige cannabisvariant, die hoge doses van het actieve bestanddeel THC bevat. De onderzoekers vonden echter geen verband tussen het roken van hash, een mildere vorm van cannabis, en een verhoogd risico op een psychose.

Psychoses zijn waanideeën of hallucinaties die voorkomen bij bepaalde psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie en bipolaire stoornissen. “Iemand die lijdt aan een psychose wordt vaak extreem paranoïde en achterdochtig”, aldus hoofdonderzoeker dr. Marta Di Forti.

“De resultaten tonen aan dat het risico op een psychose bij cannabisgebruikers afhankelijk is van zowel de frequentie van het gebruik als de sterkte van de cannabis”, stelt Di Forti. Volgens haar is er een duidelijke publieke boodschap nodig, gericht op cannabisgebruikers en vergelijkbaar met medisch advies rond alcohol- en tabaksgebruik.

Exportproduct

Hoewel skunk veel krachtiger is dan andere vormen van cannabis en dus ook meer risico inhoudt, wordt de drug steeds meer wijdverspreid in Groot-Brittannië, stelt ze. “Het is in Londen moeilijk om iets anders te vinden”, klinkt het. Het feit dat de krachtige cannabisvariant zo wijdverspreid is in Londen, draagt mogelijk dan ook bij tot het hogere aantal van psychosegevallen gelinkt aan cannabisgebruik, zo stelt het rapport.

Skunk wordt vaak gekweekt in Groot-Brittannië en ook uitgevoerd naar het buitenland, waarschuwt Di Forti. “Het is een ‘Made in England’-product.”

Critici in Groot-Brittannië zien in het onderzoek een bevestiging van het verbod op cannabis. “Drugs zoals cannabis zijn illegaal omdat wetenschappelijk en medisch onderzoek bewijst dat ze schadelijk zijn”, aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bron: hln.be, BBC, the Independent

Dit bericht is 7626 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail