Budget voor jeugdpsychiatrie in veel gemeenten op

Facebooktwitterlinkedinmail

ADHD-Jeugd, jeugdpychiatrie

23 september 2016 – In veel gemeenten is het budget voor jeugdpsychiatrie sinds juni op.
Dat bevestigen zorgaanbieders als Karakter, Dokter Bosman, Yoep en Accare, die in uiteenlopende delen van het land actief zijn, tegenover de NOS.  Bestuurders van instellingen schatten dat het probleem in ongeveer een derde van de gemeenten speelt, en dat daar duizenden kinderen de dupe van worden.

Jongeren in deze plaatsen lopen het risico tot januari te moeten wachten op behandeling in een gespecialiseerde instelling. Dergelijke budgetproblemen zijn onder meer aan de orde in de regio’s rond Dordrecht en Zwolle. Dit terwijl een leeftijdgenoot met precies dezelfde diagnose in een gemeente als Den Haag wél vrijwel altijd snel kan worden geholpen

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp, waaronder ook de jeugdpsychiatrie valt. Vaak kopen zij de hulp gezamenlijk per regio in, wat als gevolg heeft dat zij door kabinetsbezuinigingen minder te besteden hebben. Sommige regio’s hebben er aanzienlijk meer geld voor uitgetrokken dan andere, waardoor de zogenoemde postcodezorg ontstaat.

“Dat is onaanvaardbaar, dit druist in tegen de rechten van het kind”, zegt hoogleraar Robert Vermeiren namens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP).

Alleen in de ernstigste gevallen krijgen deze jongeren nog wel hulp. Behalve als zij het geluk hebben dat hun ouders in staat zijn de behandeling zelf te betalen, of dat zij de gemeente ertoe kunnen bewegen extra budget vrij te maken voor de zorg voor hun kind.

 

Bestuurder Simon van den Brekel van de jeugdpsychiatrische praktijk Yoep waarschuwt voor de gevolgen.   “Als je last hebt van gedragsproblemen of van een ontwikkelingsstoornis en je moet maanden of zelfs een half jaar wachten, dan is de kans groot dat je in problemen komt. Het kan ertoe leiden dat je bijvoorbeeld uitvalt op school of na een lange wachttijd zwaardere en duurdere zorg nodig hebt dan anders het geval zou zijn geweest.”

Zorgplicht
De wachttijden in de jeugdpsychiatrie zijn eerder al aan de orde geweest in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) wees er toen op dat gemeenten een zorgplicht hebben: als een kind niet meer terecht kan bij een zorgaanbieder, dan moeten zij regelen dat die terecht kan bij een ander. Maar inde praktijk gaat dit moeizaam of nauwelijks.

Lagere budgetten

In een reactie wijst de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erop dat gemeenten het moeten doen met “lagere budgetten en keuzes moeten maken bij de inkoop van zorg”. Maar de VNG noemt het onaanvaardbaar als dat ertoe leidt dat ouders te lang moeten wachten op behandeling voor hun kind.

Bron: nu.nl/ nos.nl

Dit bericht is 7166 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail