Brandpunt reporter: ‘Zestig kinderen jaarlijks ziek gemaakt door hun ouders’ 

Facebooktwitterlinkedinmail

huisarts kind

Elk jaar zijn tientallen kinderen in Nederland het slachtoffer van ouders met Münchhausen by Proxy. Dit is een aandoening waarbij de ouder, meestal de moeder, het kind opzettelijk ziek maakt of beweert dat het kind ziek is.  Dat meldde het televisieprogramma Brandpunt Reporter afgelopen zondag 5 april.
Münchhausen by proxy is een vorm van kindermishandeling waarbij moeders hun kind ziek maken of beweren dat het ziek is. Artsen onderzoeken het kind maar kunnen niets vinden en herkennen het probleem vrijwel nooit. De gevolgen kunnen enorm zijn: kinderen die voor niks langdurig in een ziekenhuis verblijven of in een rolstoel terecht komen. In Nederland schort het aan expertise en is er geen gecoördineerde aanpak of beleid rond Münchhausen by proxy. Deze vorm van kindermishandeling is lastig te bewijzen waardoor moeders vaak worden vrijgesproken en de kans op recidive groot is. Brandpunt Reporter spreekt met slachtoffers en artsen en gaat te rade in Engeland, waar de kennis rond dit onderwerp vele malen groter is.

Kinderen worden vaak vergiftigd met medicijnen, stelt het programma. Vervolgens komen ze in het ziekenhuis terecht, waar ze ingrijpende onderzoeken moeten ondergaan, tot operaties aan toe.

Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Maar deskundigen menen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. ”Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien”, zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht.

Vaak hebben artsen niet in de gaten dat ze worden gemanipuleerd door een ouder met Münchhausen by proxy. ”Wij zijn getraind om ouders te geloven, dat ze het beste met hun kinderen voor hebben’’, aldus Rian Teeuw, kinderarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC)in Amsterdam.

Bron: nu.nl  / reporter.kro.nl 

Dit bericht is 3094 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail