Bloedtest bepaalt mogelijk risico postnatale depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

postpartum depressie psychose baby

4 augustus 2015 – Postnatale depressie treft ongeveer 1 op de 5 vrouwen, maar de oorzaak ervan is nog onbekend. Een bloedtest kan mogelijk helpen bij het berekenen van het risico nog voor de geboorte, zo blijkt uit een onderzoek waaraan vijf universiteiten meewerkten. Dit meldt Huffington Post.

Oxytocine

Het hormoon oxytocine zou daarbij een belangrijke rol spelen. Oxytocine is een hormoon dat helpt om emoties en sociale interacties te reguleren, stress te verminderen én het vergemakkelijkt de bonding tussen moeder en kind. De onderzoekers hadden het vermoeden dat lage niveaus oxytocine aan postnatale depressies gekoppeld waren.

Studie

Onderzocht werden de gegevens van 545 moeders die deel uitmaakten van een longitudinale studie begin jaren 90: er werd bloed afgenomen en ze vulden vragenlijsten in. Na nader onderzoek kwamen duidelijke cijfers naar voren: vrouwen van wie bepaalde markers van oxytocinereceptoren in het bloed werden gevonden, hadden 3 keer meer kans op een postnatale depressie dan andere vrouwen. Geen enkele vrouw had een depressie ten tijde van de zwangerschap.

Band

Hoe het precies werkt is nog niet duidelijk, maar de onderzoekers denken dat de markers de productie van oxytocine onderdrukken, wat het ‘voelen’ van de band met de baby kan verstoren. Omdat in onze cultuur zo zeer benadrukt wordt ‘dat je onmiddellijk verliefd wordt op je kind,’ is dat voor vrouwen die dit niet zo ervaren, zo denken de onderzoekers, psychisch een verzwarende factor.

Geen perfecte voorspellers

Kanttekening: de bloedmarkers zijn geen perfecte voorspellers van postnatale depressie. De afwezigheid van de markers is geen garantie dat een postnatale depressie uitblijft. Maar het zou de ondersteuning van vrouwen die risico lopen wel makkelijker maken – en dat al vóór de geboorte.

Bron: Newsmonkey

Dit bericht is 1199 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail