Bijna 20% van de ouderen heeft een lichte depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

Depressies-bij-ouderen-300x198

27 mei 2015 –  Twee tot drie procent van de ouderen heeft een ernstige depressie. Een veel groter aantal, 15 tot 20 procent, heeft een lichte vorm. 

De kinderen het huis uit, grootouder worden, minder gaan werken, met pensioen gaan. De ‘derde’ levensfase kan lastig zijn met lichamelijke ongemakken en kwalen. De oude dag is vaak een niet gemakkelijke levensfase. Bij PsyQ merken ze dat depressie bij ouderen een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is.

Depressie bij ouderen uit zich op een andere manier dan bij bijvoorbeeld jongeren. Een oudere die depressief is heeft geen last van extreme somberheid en het gevoel van binnen dood of leeg te zijn, maar gedraagt zich eerder lusteloos en gelaten.

Niet automatisch een gevolg van ouder worden

Vaak worden klachten toegeschreven aan de leeftijd. Wie kent niet het gezegde ‘Ouderdom komt met gebreken”. Volgens PsyQ is somber worden zeker géén logisch gevolg van het ouder worden om somber te zijn. Helaas wordt er vaak wel zo tegen klachten aangekeken en een depressie daardoor niet herkend. Ouderen blijven dan te lang onbehandeld. Dit is jammer, want ouderen kunnen net zo goed herstellen van een depressie als jong volwassenen.

Definitie van depressie

Je spreekt van een depressie als je meer dan twee weken erg somber of neerslachtig bent. Veel voorkomende klachten bij ouderen zijn onder andere: vaak piekeren, slaapproblemen, slecht eten, vermoeidheid, vergeetachtigheid en lichamelijke klachten zoals onverklaarbare pijn, hartkloppingen, trillende handen, druk op de borst, hoofd- en rugpijn. Het kan samenhangen met de positie en situatie waarin de oudere leeft of met een slechte lichamelijke toestand. Over het algemeen zijn hierin veranderingen aan te brengen. Vaak is dit probleem met een gezond eet- slaap- en bewegingspatroon, medicijnen en andere vormen van therapie te verhelpen.

Gesprekken

Behandeling kan bestaan uit verschillende mogelijkheden. Vaak biedt een aantal gesprekken met een hulpverlener bij een lichte tot matige depressie al voldoende steun. Een behandeling is altijd op maat, in samenspraak met de patiënt zelf, en rekening houdend met zijn omgeving.

Hebt u last van depressieve klachten, bespreek dit met de huisarts.

Bron: ouderenjournaal.nl 

Dit bericht is 1037 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail