Bijna 1 op de 10 mannen heeft last van depressie of angst, maar laat zich niet behandelen

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

22 juni 2015 – Ideeën over mannelijkheid,  het stigma op psychische ziekten en het ontbreken van een ziektekostenverzekering zorgen ervoor dat mannen die lijden aan angst of depressie zich niet laten behandelen.

Mannen en vrouwen ervaren psychische klachten anders. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen meer kans hebben de diagnose angst en depressie te krijgen, terwijl mannen meer kans hebben op drugsmisbruik en de diagnose antisociaal. Hoewel dat wil niet zeggen dat de mannen nooit worstelen met angst en depressie. Maar volgens een nieuw onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention,  laten mannen die worstelen met deze aandoeningen zich niet vaak behandelen.

Onderzoekers van het National Center for Health Statistics (NCHS) beoordeelden eerdere onderzoekgegevens onder 21.000 mannen in de leeftijd tussen 18 en 44 jaar.  Uit deze gegevens bleek dat bijna negen procent van de mannen in de VS dagelijkse gevoelens van depressie of angst melden. Maar slechts vier op de 10 mannen met deze klachten nam medicatie of sprak met een professionele hulpverlener. Deze percentages verschilden ook onder verschillende etnische groepen.

Bijvoorbeeld, niet-Spaanse zwarte en Spaanstalige mannen melden minder vaak dagelijkse gevoelens van angst of depressie dan niet-Spaanse witte mannen.  En de niet-Spaanse zwarte en Spaanstalige mannen die wel aangaven last te hebben van angst en depressie gevoelens laten zich minder vaak behandelen. Er was bijna een 20 procent verschil als het gaat om zoeken naar de behandeling.

“Deze significante raciale en etnische ongelijkheid in gebruik van de geestelijke gezondheidszorg kan worden veroorzaakt door het niet hebben van een ziektekostenverzekering, maar ook door de sociale en culturele druk voor zwart Spaanse mannen als het gaat om hun geestelijke gezondheid. Het gaat hierbij om het idee over mannelijkheid en het stigma van psychiatrische stoornissen. Die lijken onder deze groep sterker te leven,  deze mannen zullen eerder gevoelens van angst of depressie ontkennen of verbergen”, aldus Stephen Blumberg van het NCHS,

Blumberg en zijn team pleiten dan ook voor het bestrijden van het stigma op psychische aandoeningen. Dit stigma is een grote drempel als het gaat om zoeken naar professionele hulp. Totdat er geen  verschil meer is  tussen het zoeken naar medische en psychische hulp is er nog veel werk te doen.

Blumberg SJ, Clarke TC en Blackwell DL. Raciale en etnische verschillen in het  gebruik van geestelijke gezondheid behandelingen bij mannen. De Centers for Disease Control and Prevention, 2015.

Bron: medicaldaily.com 

Dit bericht is 1364 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail