‘Bij snelweg wonen verhoogt kans op ADHD’

Facebooktwitterlinkedinmail

dichtbij-grote-weg-wonen

Luchtvervuiling door uitlaatgassen vergroot de kans dat ongeboren kinderen en baby’s hyperactief worden, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek aldus het AD. Kinderen die dichtbij een snelweg wonen zouden op 7-jarige leeftijd vaker positief testen op ADHD en gerelateerde symptomen, zoals agressie, aandachts- en gedragsproblemen. 
Dr. Nicholas Newman van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Centre deed langdurig onderzoek naar de relatie tussen luchtvervuiling veroorzaakt door verkeer en de neuro- en gedragsresultaten op schoolleeftijd. Voor de studie werden gegevens over luchtvervuiling door verkeer gehaald uit een onderzoek naar de effecten daarvan op de ademhaling en ontwikkeling van allergieën. Daarnaast werden 762 kinderen gevolgd vanaf hun geboorte tot ze 7 jaar waren, die tussen 2001 en 2003 geboren waren in Cincinnati. Daarbij werd  gekeken naar hun familiegeschiedenis en of ze al dan niet in de buurt van een snelweg woonden en werd gepeild naar ADHD en gerelateerde symptomen, zoals aandachtsproblemen, agressie, gedragsproblemen en atypisch gedrag.
De oorzaak zou liggen in het feit  dat uitlaatgassen de bloedvaten doen vernauwen en giftige stoffen naar de frontale cortex van het brein sturen, aldus dr. Newman.

Dit bericht is 4041 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail