Bewindvoerders psychiatrische patiënten boos op banken

Facebooktwitterlinkedinmail

geld brein

29 juli 2015 – Bewindvoerders en budgetbeheerders van mensen met een psychische aandoening, een verslaving of een andersoortig probleem uiten hun onvrede over banken. Dit heeft te maken met de hoge(re) banktarieven die banken hanteren. Deze stijging kan tot wel honderd procent oplopen, blijkt uit onderzoek van de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI), aldus dagblad Trouw.

Door geautomatiseerde banksystemen moeten cliënten die hun financiën door bewindvoerders en budgetbeheerders laten beheren, per maand vaak enkele euro’s extra betalen voor transacties die zij niet hoeven te betalen bij eigen beheer van hun rekeningen. “Hiermee worden de meest kwetsbare burgers gestraft voor het feit dat zij een beschermende maatregel nodig hebben. Zij worden zwaarder belast inzake bankkosten dan andere burgers,” zegt BPBI-voorzitter Jan Mastwijk.

Het gaat weliswaar om kleine bedragen, maar juist voor deze groep telt iedere euro omdat ze het al niet breed hebben. Als banken extra kosten in rekening brengen, is het voor bewindvoerders wellicht handiger om hun cliënt zelf een rekening te laten openen. “Maar dat heeft nadelen,” zo reageert Wouter Busch, manager stadsgeldbeheer bij stichting De Tussenvoorziening. “Zo is het met onze doelgroep ontzettend moeilijk afspraken maken. Dan zal onze medewerker vaak voor niets bij de balie van de bank staan. Voor ons is het beheren van zo’n individuele rekening omslachtiger dan wanneer die op naam van de stichting staat.”

Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht is 1111 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail