Bewegen helpt soms tegen depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

sporten2

Bewegen heeft op sommige mensen met een depressie een positief effect. Dat blijkt uit een analyse van een groot aantal onderzoeken door de Cochrane collaboration.

De onderzoekers bestudeerden de uitkomsten van 39 studies waaraan in totaal 2326 mensen met een depressie deelnamen. In 35 onderzoeken werd het effect van beweging vergeleken met psychotherapie, antidepressiva of het ontbreken van een behandeling. Hieruit bleek dat bewegen net zo goed helpt als de andere behandelvormen.

​Beperkt effect

Het is echter lastig om goed onderzoek te doen naar dit onderwerp, omdat je niet voor de proefpersonen kunt verbergen in welke groep zij zitten. Deelnemers merken immers dat zij in een beweeggroep of controlegroep zitten, wat de resultaten kan beïnvloeden.”Als we alleen naar de onderzoeken keken die we van hoge kwaliteit vonden, dan was het effect van beweging op depressie beperkt en statistisch niet significant. In deze zes onderzoeken was het effect van beweging kleiner”, zegt Gillian Mead.

De analyse suggereert dat bewegen kan helpen bij sommige depressieve mensen, maar er is meer onderzoek nodig om dit vermoeden te bevestigen. Ook is niet duidelijk wat voor beweegprogramma het beste werkt en of het positieve effect aanhoudt als deelnemers stoppen met sporten.

De analyse verscheen in The Cochrane Library.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 4947 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail