Begeleide lotgenotengroep psychosegevoeligheid erkend als interventie langdurige GGz

Facebooktwitterlinkedinmail

lotgenoten

27 mei 2015 – In mei 2015 is de ‘Begeleide lotgenotengroep voor mensen met een psychosegevoeligheid’ erkend als goed onderbouwde interventie door de Erkenningscommissie interventies voor de langdurige GGz.

Een onafhankelijke commissie van deskundigen uit wetenschap, praktijk en beleid beoordeelde de interventie. Doel van de erkenning is bij te dragen aan de kwaliteitsverbetering door een overzicht te bieden van bestaande interventies én het gebruik van effectieve interventies te stimuleren.

Stimulans
Stynke Castelein (Lentis Research), die de interventie samen met Pieter Jan Mulder van het UCP heeft ontwikkeld: “We hopen dat deze erkenning ertoe leidt dat de interventie hulpverleners stimuleert om lotgenotengroepen op te zetten voor mensen met een psychosegevoeligheid. Hoewel het al in de Richtlijn Schizofrenie staat, zijn de groepen naar ons mening nog te weinig geïmplementeerd in de zorg.”

Verbetering kwaliteit van leven
Het doel van de lotgenotengroep is het verbeteren van de kwaliteit van leven, sociale netwerk, sociale steun en empowerment door het delen van ervaringen met andere lotgenoten. Lotgenotencontact is voor veel mensen in het algemeen een bron van herkenning, erkenning, steun en informatie.

De interventie wordt opgenomen in de Databank Erkende Interventies op de website van het Trimbos-instituut.

Meer informatie
Voor meer informatie over de methodiek en training, zie: www.rgoc.nl

Bron: lentis.nl 

Dit bericht is 1182 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail