Autisme valt bij meisjes niet op

Facebooktwitterlinkedinmail
prinses

Artsen merken autisme bij meisjes niet of pas veel te laat op doordat de stoornis zich bij meisjes anders uit dan bij jongens, zo lazen we afgelopen zaterdag in bndestem.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde waarschuwt Annelies Spek, klinische psychologe van het Centrum Autisme Volwassenen van GGZ Eindhoven, om beter op de vrouwelijke signalen van autisme te letten. Een kwart van de mensen met een ‘autisme spectrum stoornis’ is vrouw.

Na de kleutertijd treden er verschillen op tussen jongens en meisjes met autisme, aldus Spek. Waar jongens zich sociaal gezien wat meer terugtrekken, maken meisjes op een claimende, dwingende manier juist wel contact door bijvoorbeeld op een obsessieve manier vragen te stellen. Terwijl jongens met autisme vaak gefascineerd door een speciaal onderwerp, zoals treinen gaat het bij de meisjes vaak om ‘gewonere’ interesses, zoals in dieren en prinsessen. Maar wel met een hoge intensiteit en de neiging om zichzelf hierin te verliezen. ‘Doordat deze meisjes zich minder terugtrekken en hun fascinaties minder afwijkend zijn, komt hun gedrag normaler en minder autistisch over.

 

Dit bericht is 7169 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail