App helpt stoppen met piekeren

Facebooktwitterlinkedinmail

APP+

Een app die mensen kan helpen om te stoppen met piekeren. Dat ontwikkelde promovenda Versluis van de opleiding Gezondheids- Medische en Neuropsychologie, zo lezen we in het Leids Dagblad.

Dertien procent van de Nederlandse werknemers heeft last van chronische stress op het werk. Ze zijn voortdurend moe, gespannen en nerveus, hebben te weinig energie voor het werk en ook thuis gaat het niet goed.

Twintig procenten van de docenten in het onderwijs heeft last van ‘emotionele uitputting‘ – een belangrijk kenmerk van werkstress – volgens het Rijksinstituut voor Milieuhygiene (RIVM). Boeren hebben, met 7 procent, het minst last van werkstress. Zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014.

Werkstress leidt tot onzekerheid en in stressvolle situatie kunnen werknemers gaan piekeren. Piekeren is niet alleen maar negatief, zegt Versluis.  Het is ook als een vorm van betrokkenheid. Piekeren kan  een probleemoplossende strategie zijn, een manier om zaken op een rijtje en onder controle te krijgen.

Soms gaat piekeren over in chronisch gepieker. Je gaat zelfs piekeren over het piekeren.

Versluis ontwikkelde een training die mensen kan helpen om te stoppen met piekeren. Een maand lang krijgen de deelnemers vijf keer per dag een korte oefening op hun smartphone via een app die zowel in de App Store als op Android verkrijgbaar is. De deelnemers beantwoorden onder meer vragen als: ‘Hoe boos geërgerd voelt u zich?’ Het antwoord kan variëren van ‘helemaal niet’ tot ‘heel erg’. De antwoorden op de vragen maken het mogelijk om te zien of de training goede effecten heeft.

Om te testen hoe goed de training werkt, zoekt Versluis deelnemers. ,,We verwachten dat ze na afloop minder gestresst zijn en minder piekeren, maar het effect kan voor iedereen verschillend zijn.”

 

Dit bericht is 10240 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail