Angststoornis komt vaker voor bij kind met ASS

Facebooktwitterlinkedinmail

bang

Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben vaker een angststoornis dan kinderen zonder ASS. Van de kinderen met ASS is 40 procent klinisch angstig. Dat blijkt uit het proefschrift van Bonny van Steensel waarop zij 16 mei promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Andersom geldt ook: symptomen van ASS komen vaker voor bij kinderen met een angststoornis dan bij kinderen zonder angststoornis. Mogelijk vormt de aanwezigheid van ASS, of symptomen daarvan, een risico voor het ontwikkelen van angststoornissen.

Angststoornissen zijn met cognitieve gedragstherapie (CGT) goed te behandelen bij zowel kinderen met als zonder ASS, zo blijkt uit het promotieonderzoek. CGT heeft een soortgelijk effect bij kinderen met ASS als bij kinderen zonder ASS. Ook heeft de therapie positieve effecten voor de kwaliteit van leven, symptomen van ASS en gedragsproblemen.

Volgens Van Steensel onderstrepen de onderzoeksresultaten het belang van het herkennen, diagnosticeren en behandelen van angststoornissen bij kinderen met ASS.

Bron: Universiteit van Amsterdam/nji.nl 

Dit bericht is 7972 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail