Ambities nieuwe voorzitter Trimbos-instituut

Facebooktwitterlinkedinmail

rutger engels

Rutger Engels is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut. Welke plannen heeft hij, waar gaat hij zich voor inzetten?

De grote ambitie van Rutger Engels is wetenschap toegepast te zien. Hij ontving in 2011 de Huibregtsenprijs voor het goed koppelen van fundamenteel onderzoek aan maatschappelijke ontwikkelingen en toepassingen.

Maatschappelijk effect
Engels blijft ook hoogleraar Orthopedagogiek en gezondheidsbevordering aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanuit zijn nieuwe positie bij het Trimbos-instituut wil hij meer bijdragen aan preventie en beleid. Maatschappelijk effect is voor Engels een wezenlijk onderdeel van zijn wetenschappelijk onderzoek. Hij ziet in deze tijd nog voldoende kansen voor kennisinstituten. Volgens hem is in een maatschappelijke context van schaarste juist meer behoefte aan kwaliteit. Hier liggen veel mogelijkheden voor het Trimbos-instituut in de vorm van monitoringonderzoek, e-health en ontwikkeling van interventies en trainingen.

Fundamenteel onderzoek
Engels zal zich als voorzitter van het Trimbos-instituut blijven inzetten voor fundamenteel onderzoek. Daarnaast ziet hij ruimte voor zichzelf om studies naar de etiologie van bijvoorbeeld depressie of stoppen met roken voort te zetten.

Preventie
Engels gelooft sterk in preventie. Bij subklinische klachten, of het nu depressie is of andere probleemgebieden, moeten direct preventieprogramma’s ingezet worden. Niet ad-hoc maar systematisch en modelmatig vanuit een visie. Preventie moet geïntegreerd zijn in de school, in families, in een structuur. De overheid hoeft die visie wat hem betreft niet op te leggen, maar moet haar wel ondersteunen.

Interview
In het januarinummer van het vernieuwde MGv is een groot interview met Rutger Engels te lezen.

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 2479 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail