Alternatief voor Jeugd-GGZ naar gemeenten

Facebooktwitterlinkedinmail

Logo-jeugd-voor-zorg_klein

Dat veel jeugdpsychiaters huiverig zijn voor het decentraliseren van de Jeugd-GGZ is bekend. Nu hebben ze ook een alternatief bedacht.

Eerst is er de kritiek op de plannen. “Zorgverleners op dit vakgebied voorzien dat deze beleidswijziging tot schrijnende situaties zal leiden,” staat in het vakblad Medisch Contact. Meer doen met minder betekent met name dat gemeenten veel minder jongeren laten doorsturen naar de prijzige specialistische zorg, denken de vier auteurs van een opinie in het blad: een jeugdpsychiater, een hoogleraar jeugdpsychiatrie, een adviseur en publicist en een socioloog. “Het recht op jeugdgezondheidszorg wordt vervangen door een leveringsplicht door gemeenten,” is de kern van de inmiddels wel bekende kritiek.

Wat te doen?

Dan het alternatief. De auteurs wijzen erop dat ook de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd zich zorgen maakt. En iedereen wil betere zorg voor jongeren. Een oplossing? Bepaal een basis-ggz, is het advies. Daarmee “wordt de druk op duurdere, specialistische zorg verlicht.” Eerst moet hiervoor een akkoord worden gesloten, “ondertekend door zorgaanbieders in de ggz, zorgverzekeraars en de overheid.” De basis-ggz staat dichter bij hulpvragers, huisarts en hulpverleners, is de stelling. De lijnen naar de specialistische zorg zijn hier kort. “Deze verandering van de bestaande infrastructuur is vele malen goedkoper dan het opbouwen van een hele nieuwe infrastructuur.”

Bron: gemeente.nu / © N. van Wijk

 

Dit bericht is 4147 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail