Allen Frances: kritisch op diagnoses, vooral bij kinderen

Facebooktwitterlinkedinmail

allen francés

Kinderen moet je niet te jong opzadelen met een label van een psychische of psychiatrische stoornis. Ze kunnen de diagnose ontgroeien, maar zitten dan toch de rest van hun leven met een label.

Voor een divers publiek van geïnteresseerden gaf de internationaal bekende psychiater Allen Frances, coördinator van de DSM-4 en auteur van het boek ‘Terug naar normaal’, deze vrijdag een lezing op het Trimbos-instituut over zijn ervaringen met de DSM-4, hoe hij aankijkt tegen de DSM-5 en de toekomst van de psychiatrie.Hij vindt het vooral een kwalijke zaak dat in de Verenigde Staten steeds meer kinderen een label krijgen en zelfs nodig hebben, om extra aandacht of begeleiding te krijgen op school. Ook tegen het toenemend medicijngebruik voor verschillende diagnoses bij kinderen ageerde hij fel. Vooral om de vaak vervelende bijwerkingen, zoals kans op overgewicht en daardoor diabetes en andere gezondheidsklachten.

Frances betoogde dat er teveel geld en zorg gaat naar de ‘worried well’, de mensen die zich wel zorgen maken over hun geestelijke gezondheid maar met wie eigenlijk niet veel aan de hand is, en dat dit ten koste gaat van de mensen met echt ernstige psychiatrische problematiek. Hij pleit voor een omslag in de psychiatrie, waarbij het uitgangspunt veel meer zou moeten zijn: richt geen schade aan, en wees voorzichtig en terughoudend zowel met diagnosticering als met het voorschrijven van psychofarmaca.

Download de volledige presentatie.
Terug naar normaal is verschenen bij Uitgeverij Nieuwezijds.

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 5531 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail