Alle kinderen op tekenen autisme onderzocht door consultatiebureaus

Facebooktwitterlinkedinmail

baby

14 december 2015 – Baby’s en peuters worden vanaf volgend jaar intensiever onderzocht op signalen van autisme door consultatiebureaus. Het wordt volgens deskundigen steeds duidelijker dat er aan autisme iets te doen is en dat vroeg behandelen effect heeft. ‘Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe beter’, zegt de Leidse hoogleraar orthopedagogiek Ina van Berckelaer in de Volkskrant.

De consultatiebureaus werken vanaf volgend jaar met acht ‘alarmsignalen’ voor autisme. Die zijn opgenomen in een signaleringslijst, het van Wiechenschema, die al langer werd gebruikt.

Zo zou een kind vanaf acht weken moeten lachen naar zijn ouders, en vanaf twee jaar zinnetjes moeten maken van twee woorden. Ook wordt gekeken of het kind contact maakt en interesse heeft in anderen. Als er te veel alarmsignalen achter elkaar op rood staan, wordt het kind verder onderzocht.

Kinderen met autisme krijgen hun diagnose nu gemiddeld rond de zes jaar. Consultatiebureaus willen die leeftijd omlaag brengen. ‘Met vier jaar moeten de meeste kinderen er wel uitgehaald zijn’, zegt Van Berckelaer, een van de samenstellers van de nieuwe richtlijn over autismespectrumstoornissen.

Dit is niet te vroeg, zegt Van Berckelaer. ‘Het zijn vaak moeilijke kindjes, ook is er aan de buitenkant niets te zien. Dat heeft een enorme impact op ouders, die juist wel ervaren dat er iets niet klopt. Als je het laat ontdekt, zijn deze kinderen soms al helemaal vastgelopen.’

Omdat het contact tussen ouders en kind niet goed verloopt, zorgt dat in het gezin vaak voor veel spanningen. ‘Tachtig procent van de ouders van kinderen met autisme maken zich al zorgen voordat hun kind twee jaar is’, zegt gz-psycholoog Iris Servatius-Oosterling van Karakter Universitair Centrum Nijmegen, gespecialiseerd in kinderen met autisme. ‘Ze voelen vaak al heel lang dat er iets niet klopt. Maar daarop wordt nu vaak te laat gereageerd.’……

Lees het hele artikel in op volkskrant.nl

Dit bericht is 2955 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail