Agressie bij gebruik antidepressiva onderzocht

Facebooktwitterlinkedinmail

antidepressiva, medicijnen

10 Nederlandse daders van zware geweldsdelicten zoals moord of doodlag pleegden dit delict zonder duidelijk motief. De overeenkomst? Alle tien slikten een antidepressivum.  Nieuw onderzoek toont aan dat alle 10 daders ook dezelfde DNA afwijking hebben. Moet je oppassen met het slikken van antidepressiva als je zo’n DNA afwijking hebt?

Het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb gaat onderzoeken of mensen met een bepaalde genetische afwijking agressief worden van antidepressiva. Dat meldt het KRO-programma Brandpunt. Als een verband wordt aangetoond, kan dat gevolgen hebben voor het voorschrijven en het gebruik van die middelen.

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan van Oosten kan het ook consequenties hebben voor mogelijk honderden strafzaken. “Ik denk dat er verstandig aan wordt gedaan om zaken waarin medicatiegebruik een rol heeft gespeeld weer tegen het licht te houden”, zegt hij vanavond in het KRO-programma.

“Tegen advocaten zou ik zeggen: laat je cliënt bloed afnemen, kijk of hij deze genetische afwijking heeft en ga daarop door”, zegt Van Oosten. “Ga kijken of dat een reden is om de zaak te heropenen.”

Zware delicten
In Nederland zijn volgens Brandpunt tien zaken bekend van zware delicten zoals moord en doodslag die werden gepleegd zonder duidelijk motief. De daders hadden allemaal dezelfde DNA-afwijking en slikten antidepressiva.

Lareb gaat het onderzoek samen doen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar werden dit jaar aanwijzingen gevonden dat mensen met een bepaalde genetische afwijking minder goed op antidepressiva reageren. Dat eerdere onderzoek is voor Lareb de aanleiding om samen uitgebreider onderzoek te doen.

Kijk hier naar de uitzending van brandpunt van 31 augustus 2014 Moord onder invloed

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 4369 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail