Afscheidssymposium professor Jan Buitelaar: ‘Child Psychiatry: what’s next?’

Facebooktwitterlinkedinmail

20 juni 2019 – Wat heeft onderzoek in “developmental neuroscience” en kinder- en jeugdpsychiatrie bijgedragen aan de vermindering van de belasting die wordt veroorzaakt door psychiatrische stoornissen bij jongeren?

Dat is het centrale thema van het afscheidssymposium van prof. dr. Jan Buitelaar op 20 september a.s. in Nijmegen. Het symposium focust op de laatste inzichten uit onderzoek en is gericht op psychiaters, psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten en andere professionals werkzaam op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie.

Ongeveer tien procent van alle jongeren kampt met ernstige psychiatrische stoornissen, en bij nog eens vijftien procent zijn lichte tot matig ernstige psychiatrische stoornissen aanwezig. Deze stoornissen vormen een enorme emotionele, praktische en financiële belasting voor de betrokken jongeren, hun gezinnen, en de samenleving als geheel. Deze belasting is in feite groter dan die van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten bij elkaar. Nieuwe wetenschappelijke inzichten in de oorzaken en onderliggende mechanismen van psychiatrische stoornissen bij jongeren bieden nieuwe mogelijkheden voor preventie, diagnostiek en behandeling, en geven daarmee hoop.

Onderdeel van het symposium is het afscheidscollege van prof. dr. Jan Buitelaar getiteld ‘Bij nader inzien’. Daarnaast geven de volgende hoogleraren uit binnen- en buitenland een lezing: Barbara Franke (Radboudumc, Nijmegen), Steve Faraone (SUNY Upstate Medical University, Syracuse), Christian Beckmann (Radboudumc, Nijmegen), Mark Bellgrove (Monash Institute of Cognitive and Clinical Neurosciences, Melbourne), Declan Murphy (King’s College London) en Celso Arango (General Universitario Gregorio Marañón, Madrid).

Prof. dr. Jan Buitelaar is sinds 2002 hoogleraar psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie, verbonden aan het Radboudumc en Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie. Tevens is hij verbonden aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en bestuursvoorzitter van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Prof. Buitelaar leidt onderzoeksprojecten bij kinderen, adolescenten en volwassenen met ADHD, autisme, agressief gedrag, en stemmingsproblemen.

Meer informatie over het symposium en aanmelden is te vinden op www.radboudumc.nl/childpsychiatry >>>

 

Dit bericht is 1894 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail