Afschaffing vrije artsenkeuze nadelig voor ggz-cliënt

Facebooktwitterlinkedinmail

lpggz

Minister Schippers heeft vorig jaar al aangekondigd de vrije artsenkeuze in de ZVW te willen afschaffen. Zorgverzekeraars krijgen daarmee wel meer vrijheid om betaalbare zorg te contracteren, maar er zitten voor de ggz-cliënt addertjes onder het gras. Het voorstel om de zorgverzekeringswet op dit onderdeel open te breken, werd op 14 februari j.l. in de Tweede Kamer besproken. Reden voor het Landelijk Platform GGz om een brief aan de Tweede Kamer te sturen. 

Weer meer zorgkosten

Kiest u een arts, hulpverlener of specialist waarmee uw zorgverzekeraar géén contract heeft afgesloten dan bestaat de kans dat u de kosten gedeeltelijk of geheel zelf moet betalen. Een ander ongewenst bijverschijnsel is dat u straks misschien niet langer meer bij de vertrouwde behandelaar, -psychiater of -psychotherapeut van uw voorkeur terecht kan. De jarenlange opgebouwde band worden noodgedwongen verbroken en u moet opnieuw elders uw verhaal doen. Indien uw zorgverzekeraar geen contract met uw arts of behandelaar
heeft afgesloten dan kunt u slechts twee dingen doen; op zoek gaan naar een andere arts of behandelaar óf de hogere zorgkosten betalen. Het Landelijk Platform GGz vindt dit een beperking van het basisrecht op keuzevrijheid en stuurde de Tweede Kamer daarom een brief. Het afschaffen van de restitutiepolis is niet aan de orde. Dat staat op de kameragenda voor 1 juli 2013.

Brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS inzake wijziging WMG en aanpassing artikel
13 van de Zorgverzekeringswet.

Lees hier de reactie van patiëntenfederatie NPCF.

Bron: platformggz.nl 

Dit bericht is 5008 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail