ADHD’ers hebben vaker verkeersongeluk

Facebooktwitterlinkedinmail

auto ongeluk

Mensen met ADHD zijn vaker betrokken bij verkeersongelukken. Dit blijkt uit onderzoek door Zheng Chang e.a. dat in JAMA Psychiatry verscheen. Medicatie kan de kans hierop wel verlagen.

Chang en zijn collega’s van het Karolinska Instituut gebruikten het Zweedse bevolkingsregister om na te gaan of mensen met ADHD een grotere kans lopen op ernstige verkeersongelukken. Dat bleek inderdaad het geval. Van de mannen met ADHD had 6,5 procent minstens een ernstig ongeluk meegemaakt, in een periode van vier jaar. Bij de mannen zonder ADHD was dat 2,6 procent. Voor vrouwen was dat respectievelijk 3,9 (met ADHD) en 1,8 procent (zonder). Ook na correctie voor mogelijk verstorende factoren zoals andere diagnose en psychotrope medicatie bleef het risico op ongelukken verhoogd voor ADHD’ers.

De onderzoekers bekeken ook nog of het uitmaakte of een persoon ADHD-medicatie gebruikte. Voor mannen was dat het geval, de kans op een ongeluk halveerde daarmee ongeveer. Gek genoeg was dat bij vrouwen niet aantoonbaar, sterker nog, de kans op een ernstig ongeval lijkt zelfs wat hoger indien ze medicatie gebruiken. Maar die uitkomst was niet statistisch significant.

Onoplettendheid en afgeleid worden zijn de meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken. Het is dus niet vreemd dat ADHD’ers hier vaker bij betrokken zijn. Het is goed als artsen zich hier bewust van zijn. Het zou aardig zijn als er meer onderzoek werd gedaan naar waarom de kans op een ongeluk bij mannen wél lager lijkt te worden door medicatie, en bij vrouwen niet: is het puur toeval, heeft de medicatie een ander effect, of wordt het om andere redenen voorgeschreven?

Sophie Broersen

Bron: medischcontact.artsennet.nl 

Dit bericht is 3921 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail