ADHD’ers hebben vaker darmproblemen

Facebooktwitterlinkedinmail

baby_op_de_wc

Kinderen met ADHD hebben vaker last van verstopping en ontlastingsincontinentie dan leeftijdsgenoten zonder ADHD. Dat blijkt uit een onderzoek van de Uniformed Services University of the Health Sciences.

Voor het onderzoek werden de gegevens van bijna 750.000 kinderen van 4 tot 12 jaar verzameld. Van deze deelnemers kregen er 33.000 de diagnose ADHD. Hiervan bleek 4,1 procent last te hebben van obstipatie. Van de kinderen zonder ADHD had maar 1,5 procent last van verstopping. Bovendien had 0,9 procent van de ADHD’ers ontlastingsincontinentie, tegenover maar 0,15 procent van de leeftijdsgenoten zonder ADHD.

​Obstipatie

Zelfs als de resultaten werden gecorrigeerd voor andere factoren, zoals leeftijd, geslacht en plaats in het gezin, bleken ADHD’ers zes keer zo vaak obstipatie en drie keer zo vaak ontlastingsincontinentie te hebben als leeftijdsgenoten zonder ADHD.”We ontdekten ook dat kinderen met ADHD vaker bij de huisarts kwamen, wat suggereert dat zij ook ernstigere obstipatie en ontlastingsincontinentie hebben dan andere kinderen”, zegt Cade Nylund.

Geen oorzaak

Hoewel het onderzoek een relatie tussen ADHD en darmproblemen aantoont, bewijst het niet dat de gedragsstoornis de verstopping of incontinentie veroorzaakt. “Mogelijk reageren kinderen met ADHD niet op lichamelijke signalen dat ze naar de wc moeten. Ze vinden het misschien lastig om te stoppen met andere of leukere activiteiten waarmee op dat moment bezig willen zijn”, aldus Nylund.De resultaten verschenen in Pediatrics.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 4038 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail