Aantal onterechte betalingen AWBZ-instellingen lager dan gedacht

Facebooktwitterlinkedinmail

awbz

Het aantal mensen dat mogelijk onterecht heeft bijbetaald voor AWBZ-zorg die al verzekerd is, is lager dan gedacht. In ruim 80 procent van de meldingen over verkeerde informatie die de Consumentenbond najaar 2013 heeft binnengekregen, is er zeker geen sprake van onterechte betalingen.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer na bevindingen van de NZa, dat onderzoek heeft gedaan naar 229 meldingen van verkeerde informatie in AWBZ-instellingen. Daar was de Consumentenbond in het najaar van 2013 mee naar buiten gekomen.

Meer onderzoek bij vermoeden

Bij de overige 44 zaken – in 37 zorginstellingen – bestaat enig vermoeden dat bewoners hebben betaald voor de inrichting van hun kamer of voor het gebruik van lakens en handdoeken. Het is nu aan die zorgaanbieders om aan te tonen dat alles volgens de regels is verlopen. Zo niet, dan volgen maatregelen.

Onjuiste informatie tegengaan

Hoewel onjuiste informatie niet per se leidt tot onterechte betalingen, is het wel vervelend en leidt het tot onduidelijkheid. Daarom zal de NZa met Actiz en de Consumentenbond in gesprek gaan hoe de informatie voor cliënten verbeterd kan worden.

Voor meerdere zorginstellingen was het onderzoek van de Consumentenbond direct aanleiding om hun voorlichting te verbeteren.

Download “Kamerbrief over onderzoek onterechte betalingen” PDF document | 4 pagina’s | 108 kB Kamerstuk: Kamerbrief | 08-04-2014

Bron: rijksoverheid.nl 

Dit bericht is 2713 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail