Aanbestedingen jeugdzorg schaden psychische gezondheid van kinderen

Facebooktwitterlinkedinmail

30 oktober 2018 – Het maakt Nico Molenaar radeloos. Net nu zijn zeer suïcidale dochter na vele omzwervingen in de zorg eindelijk in Heerhugowaard aan een traumabehandeling is begonnen, staat de huidige zorg daar onder druk. Achttien gemeenten, waaronder de gemeente Heerhugowaard, willen komend jaar met een andere zorgaanbieder voor jeugdzorg in zee.

De instelling die de aanbesteding heeft verloren, Transferium, laat het hier niet bij zitten en sleept de gemeenten in de regio Alkmaar, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland voor de rechter. Dat heeft de gesloten jeugdzorginstelling vandaag bekend gemaakt.

In één klap vernietigd

Transferium vreest dat de 72 jongeren die de jeugdzorginstelling opvangt, waaronder Molenaars dochter, de dupe zullen worden van de openbare aanbesteding. “Het kan niet zo zijn dat een aanbesteding de in tien jaar opgebouwde kennis en expertise in één klap vernietigt”, zegt directeur Vrank Post. De zorg in de gemeenten wordt straks aan Horizon gegund, een jeugdzorginstelling buiten de regio, met vestigingen in Zuid-Holland en Gelderland.

Dit is het slechtste dat mijn dochter nu kan overkomen. Als deze zorg wegvalt, houd ik mijn hart vast’

Nico Molenaar, vader van een suïcidale dochter

Peer van der Helm is lector residentiële jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden. Hij snapt er niets van dat gemeenten deze zorg steeds aanbesteden. Stabiliteit is cruciaal voor het laten slagen van de behandeling bij de meest kwetsbare kinderen, zegt hij. “Deze extreem moeilijke groep jongeren in de gesloten jeugdzorg zouden nooit onderwerp van aanbesteding mogen zijn.”

Veel van de kinderen hebben al meerdere instellingen achter de rug, soms zelfs tientallen in korte tijd. “Daardoor wordt hun gedrag iedere keer moeilijker en worden ze onbereikbaar voor hulpverlening. Nu hebben ze stabiliteit en is het van groot belang dat ze dezelfde behandelaren behouden.” …..

Lees het hele artikel en bekijk de video op NOS.nl 

Dit bericht is 4563 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail