7 oktober: Landelijk congres Palliatieve Zorg en Psychiatrie

Facebooktwitterlinkedinmail

palliatievezorgenpsychiatrie_w300_h400

Palliatieve zorg aan mensen met een psychiatrische achtergrond stelt hulpverleners vaak voor extra complexe problemen. Het Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Psychiatrie – dat plaats vindt op 7 oktober 2013 – is bedoeld om de kloof tussen palliatieve zorg en psychiatrische zorg te overbruggen.

Het congres wordt georganiseerd door StudieArena in samenwerkingmet het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP), het Trimbos-instituut en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en vindt plaats in De Werelt in Lunteren. Veel psychiatrische cliënten verblijven langdurig in een psychiatrische instelling of worden jarenlang ambulant behandeld voor een psychiatrische aandoening. Het sterftecijfer onder deze cliënten is hoger dan onder de overige bevolking, onderandere door een ongezondere leefstijl en medicijngebruik.

Congres

Palliatieve zorg aan mensen met een psychiatrische achtergrond is complex. GGz-instellingen hebben vaak onvoldoende kennis van de lichamelijke problematieken er ontbreekt veelal beleid omtrent palliatieve zorg. Tijdens het Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Psychiatrie wordt dit onderwerp van diverse kanten belicht. Wat zijn de wensen van de cliënten en hun omgeving? Hoe maak je beleid voor palliatieve zorg? Hoe kun je vanuit de reguliere zorg deze doelgroep bedienen? Hoe ga je om met spirituele en ethische vraagstukken? En nog veel meer; kortom, een inspirerende dag voor iedereen die te maken heeft met psychiatrische cliënten in de laatste levensfase.

Aanmelden

Namens LOC is Anja van Rijswijk is tijdens het congres betrokken bij het debat over ‘formele zorg versus informele zorg’. Hierin gaat het over verantwoordelijkheden delen door vrijwilligers, mantelzorgers en professionals. Het congres is bedoeld voor onder meer verpleegkundigen en verzorgenden uit de GGz, ouderenzorg en thuiszorgmedewerkers. En vertegenwoordigers van cliëntenraden of medewerkers van kennisinstituten en brancheorganisaties. Deelname aan het congres kost 330 euro (per persoon) en 280 euro per extra deelnemer (bij gelijktijdige aanmelding). Klik hier voor het online deelnameformulier.

Bron: loc.nl 

Dit bericht is 3310 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail