21 mei: bijeenkomst ‘Veilige zorgrelatie’

Facebooktwitterlinkedinmail

vrijwilligerstegenouderenmishandeling_w300_h400_w300_h400

Komt mishandeling voor in de zorgrelatie door professionals en vrijwilligers in de zorg? Hoe ziet dat er dan uit? Hoe kunnen we het voorkomen? En als het voorkomt, wat kunnen we dan doen? Wilt u meedenken en meepraten over deze vragen? En zo een bijdrage leveren aan de richtlijn met handvatten voor een Veilige zorgrelatie? Kom dan 21 mei naar de interactieve bijeenkomst. Deelname is kosteloos.

In opdracht van het ministerie van VWS ontwikkelt de werkgroep ‘Veilige zorgrelatie’ een richtlijn met handvatten voor een veilige zorgrelatie (zie voor meer informatie het kader rechts), voor de langdurende zorg (verpleging, verzorging en thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg). Deze heeft tot doel om bestuurders, professionals en vrijwilligers van zorgorganisaties te ondersteunen bij het voorkomen van en omgaan met mishandeling en ontspoorde zorg in een zorgrelatie gepleegd door professionals en vrijwilligers.

De organisatoren willen daarom graag met u in gesprek: cliëntenraadsleden, vrijwilligers, professionals, management, bestuurders, staf-/ kwaliteitsmedewerkers uit de verpleging, verzorging en thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Heeft u ervaringen in uw eigen zorgsituatie, in uw werk of binnen uw organisatie met mishandeling en ontspoorde zorg? Wanneer is er volgens u sprake van mishandeling in de zorgrelatie of ontspoorde zorg? Wat kan helpen om het te voorkomen? En wat zou er moeten gebeuren als het onverhoopt toch gebeurt? Mede op basis van uw inbreng willen gaat de werkgroep een richtlijn ontwikkelen die daadwerkelijk ondersteunend is voor de praktijk voor preventie van en interventie bij mishandeling in de zorgrelatie gepleegd door professionals of vrijwilligers van zorgorganisaties.

Een concept-versie zal na de zomer in een aantal zorgorganisaties als pilot worden uitgetest. Mocht u daarvoor belangstelling hebben, dan is deelname aan deze bijeenkomst een ‘must’!

Programma

  • 13.00 Ontvangst met een kopje koffie of thee en iets lekkers
  • 13.15 Welkom; toelichting doel en de opzet van de bijeenkomst
  • 13.30 Optreden van het Toetstheater. Het Toetstheater laat zien wat er voor cliënten, professionals en vrijwilligers op het spel staat in situaties waarin (mogelijk) mishandeling in de zorgrelatie of ontspoorde zorg aan de orde is. Het publiek krijgt de mogelijkheid om voorstellen te doen voor interventies, die door de acteurs op het podium worden uitgeprobeerd, tot lering en meestal ook vermaak.
  • 14.30 Pauze
  • 15.00 Open Space. Een dynamische werkvorm, waarin u zelf kunt aangeven wat in uw optiek van belang is bij het onderwerp veilige zorgrelatie. In kleine groepjes praat u met andere geïnteresseerden over de onderwerpen waar u belang aan hecht. Discussies worden afgesloten door de belangrijkste punten op een flapover te schrijven voor de plenaire terugkoppeling.
  • 16.45 Terugkoppeling van de resultaten van de Open Space, met een hapje en drankje
  • 17.15 Afsluiting

Aanmelden

De bijeenkomst is dinsdagmiddag 21 mei 2013 van 13.00 tot 17.15 uur in congrescentrum 1931, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch. Een sfeervolle locatie nabij het station en met prima parkeergelegenheid. Aanmelden uiterlijk tot en met 8 mei. Er is een gelimiteerd aantal deelnemers.

Bron: loc.nl 

Dit bericht is 3485 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail