langdurige ggz, cliëntondersteuning, onafhankelijk cliëntondersteuning

21 maart 2025 – De zorg en ondersteuning binnen de langdurige ggz moet zich nog meer richten op het bieden van perspectief en ontwikkeling van cliënten. Dat concludeert Trimbos in het vorige week verschenen rapport Perspectief in de langdurige ggz. Ook concluderen de onderzoekers dat overleg tussen patiënt, naasten en behandelaar nog niet vanzelfsprekend is….

wachttijden in de ggz, verscherpt toezicht , wachttijden, mensen met autisme, wachtkracht, wachttijden, zorgplicht, samenleving, wachtlijsten in de ggz, langdurige ggz, wachttijden in de ggz, zorgvraagtypering, lange wachtlijsten, werk, zorgplicht, wachttijden ggz, langdurige zorg, versnellers, wachtlijsten, starttijd, wachttijd, wachtlijsten, transfermechanisme, wachtlijsten,wachtkracht,

20 maart 2025 – Om bij te dragen aan de aanpak van wachttijden in de ggz, is ZonMw in 2022 met het programma ‘Versnellers binnen de ggz’ gestart. Een versneller is iemand die helpt met het opzetten of versterken van de samenwerking tussen partijen in een regio bij de wachttijdenaanpak. Zo’n 20 regio’s doen mee….

arbeidsvoorwaarden voor ggz, CAO GGZ, IZWA, uitbreiding integraal zorgakkoord, uitbreiding IZA, MITZ-convenant, CAO voor de GGZ, coalitieakkoord, IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling, gegevensuitwisseling, IZA, Vincent van Gogh, loonsverhoging ggz, IZA, Integraal Zorgakkoord, IZA, CAO GGZ, fusie , Momentum, Vincent van Gogh, VIGO

20 maart 2025 – Een delegatie van werkgevers, vertegenwoordigd door de Nederlandse ggz, is het met vakbonden FNV, CNV, FBZ en NU’91 eens geworden over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor ggz-medewerkers. Deze afspraken zijn vastgelegd in een onderhandelingsakkoord. Daarin zijn onder meer een betere werk-privébalans, duurzame inzetbaarheid en een stijging van salarissen in 2025 en 2026 opgenomen….

depressie bij ouderen, gedragsactivatie, eenzaamheid, ouder worden, ouderen met autisme, Psychische problemen bij ouderen, zelfdoding, ouderen, eenzaamheid, depressie, ouderen, ouderenpsychiatrie , eenzaamheid, depressie , ouderen

19 maart 2025 – Onderzoekers van Radboud UMC, ProPersona, Behavioural Science Institute Radboud Universiteit en UMCG hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek naar depressie bij ouderen. Hun recente publicatie in Aging & Mental Health beschrijft hoe depressieve ouderen kunnen worden onderverdeeld in vijf subtypes op basis van cognitieve prestaties en specifieke depressieve symptomen….

stop, hand, irthe Verbeek (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) onderzocht hoe preventieprogramma’s jongens kunnen helpen bij het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag,

19 maart 2025 –  Mirthe Verbeek (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) onderzocht hoe preventieprogramma’s jongens kunnen helpen bij het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deelnemers reageerden positief op de programma’s, maar in de praktijk bleek het lastig om meetbare effecten aan te tonen. In haar proefschrift doet ze concrete aanbevelingen voor de ontwikkeling…

BARBARA SPRINGER, kenniscentrum phrenos

18 maart 2025 – Op 17 maart is dr. Barbara Stringer gestart als nieuwe directeur van Kenniscentrum Phrenos. Met Barbara Stringer heeft Phrenos een directeur gekregen met ruime ervaring in zowel de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) als op het gebied van onderzoek. “Het is een opdracht om de tijd en middelen in de…

gezonde leefstijl, psychiatrie, mediatie, yoga, mindfulness

17 maart 2025 – Mensen met psychiatrische aandoeningen leven gemiddeld vijftien jaar korter dan de algemene bevolking. Dit komt vaak door een slechtere lichamelijke gezondheid, deels veroorzaakt door ongezonde leefgewoonten en bijwerkingen van medicatie. In haar proefschrift, dat zij op 13 maart verdedigt, benadrukt arts in opleiding tot psychiater Lisanne Koomen van het UMC Utrecht…

OCD en autisme, symptomen van ADHD, autisme, diagnose

16 maart 2025 – Op 13 maart 2025 organiseerde OCDnet, een onderdeel van NedKAD, een informatief en inspirerend webinar over de behandeling van OCD en autisme bij kinderen en jongeren. Dit webinar werd verzorgd door Tineke L. en Anne Nijboer, beiden cognitief gedragstherapeutisch werkers bij Accare Groningen. Zij deelden hun uitgebreide expertise en ervaringen vanuit…

22q11-deletiesyndroom, DNA-test, schizofrenie, DNA, bijwerkingen

16 maart 2025 – Claudia Vingerhoets, assistant professor bij onderzoeksinstituut MHeNs van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Universiteit Maastricht doet onderzoek naar mensen met een zeldzame genetische aandoening: het 22q11-deletiesyndroom. Haar onderzoek richt zich op het cognitieve functioneren, psychiatrische problematiek (psychoses) en de combinatie daarvan bij volwassen patiënten. Het onderzoek dat…

gokregulering, gokken, casino, gokverslaving

15 maart 2025 – Sinds de legalisering van de online gokmarkt is het aantal gokverslaafden sterk toegenomen, vooral onder jongeren. Agressieve reclamecampagnes en de gemakkelijke toegang tot online gokken hebben geleid tot een zorgwekkende stijging van hulpvragen in de verslavingszorg. De Nederlandse ggz doet dringende oproep voor strengere gokregulering. Dit legt een enorme druk op…