Zomerdepressie: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Facebooktwitterlinkedinmail

26 juni 2019 – Meer dan tienduizend Nederlanders lijden aan een zomerdepressie. Het feit dat de zomer voor veel mensen een gelukkige periode is, maakt het hebben van een zomerdepressie nog moeilijker. Mensen hebben het gevoel dat ze blij moeten zijn.

Mirjam Schneider van MIND Korrelatie legt uit wanneer er sprake is van een zomerdepressie: “Mensen die kampen met een zomerdepressie hebben minimaal 14 dagen achtereen klachten van somberte. Daarnaast is er alleen sprake van een seizoensgebonden depressie als de klachten in precies dezelfde periode minimaal twee jaar achtereen aanhouden.”

“De verandering van licht heeft invloed op het dag en nachtritme en de aanmaak van melatonine raakt verstoord.” De intensiteit van een zomerdepressie verschilt per persoon, maar mensen hebben vaak last van neerslachtigheid, somberheid, lusteloosheid, slaapproblemen, gewichtstoename of gewichtsverlies, prikkelbaarheid en vermoeidheid.

Nathalie Kelderman, woordvoerder van de Depressie Vereniging voegt eraan toe dat ook mensen die doorgaans met een ‘normale depressie’ kampen in de zomer vaak nog extra last hebben van klachten. „De zomer komt harder aan, omdat iedereen dan opbloeit, de meeste mensen zijn vrolijk, gaan veel naar buiten en willen dingen ondernemen. Het ligt er allemaal dik bovenop. Mensen met een depressie zullen eerder geneigd zijn om binnen te blijven,” zegt zij.

„Wat je vaak ziet is dat mensen zich gaan isoleren. Het grootste gedeelte van de maatschappij lijkt gek op warm weer te zijn en mensen met een zomerdepressie ervaren vaak veel onbegrip.”

Hoeveel Nederlanders lijden aan een zomerdepressie?

“Ongeveer zeventien- à achttienduizend Nederlanders lijden eraan. Dat is zo’n één op de duizend. Het komt veel minder voor dan een depressie en een winterdepressie. Ook is er minder onderzoek naar gedaan. We weten nog niet precies hoe het in elkaar steekt.”

“Mensen met een slecht zelfbeeld kunnen geconfronteerd worden met mensen in bikini’s en korte broeken die er in hun ogen wel goed uitzien” Claudia Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie

Wat zijn de oorzaken?

Het  slechter en minder slapen door het warme weer veel invloed heeft op het ontstaan van een zomerdepressie. Vooral op iemand die zich al wat somber voelt of negatief over zichzelf denkt. Daarnaast kunnen mensen met een slecht zelfbeeld geconfronteerd worden met mensen in bikini’s en korte broeken die er in hun ogen wel goed uitzien. En gevoeligheid voor licht kan een rol spelen.

Ook is er de sociale druk: de zomer kan je gevoel van eenzaamheid vergroten. Veel mensen gaan naar buiten, de terrassen zitten vol. Als je al eenzaam of somber bent, wordt het contrast tussen jou en wat je op straat ziet nog groter. Er is een groter podium voor extraverten in de zomer. Maar gelukkig krijgen niet alle introverte mensen een zomerdepressie, anders zou het veel meer voorkomen.”

Twaalf tips tegen een zomerdepressie

    1. Trek je niks aan van mensen die alleen maar leuke dingen lijken te doen
    2. Houd vaste patronen en tijden aan
    3. Ga elke dag een stuk fietsen, hardlopen of wandelen. Bewegen in de buitenlucht helpt vaak.
    4. Trek je niet terug, probeer mensen te blijven zien
    5. Doe dingen die je plezierig vindt, ook al heb je er geen zin in
    6. Plan ontspannende activiteiten in
    7. Bedenk dat het leven zich niet laat regisseren
    8. Neem sombere gevoelens serieus.
    9. Besef dat een langdurige depressie niet vanzelf verdwijnt.
    10. Praat over je gevoelens.
    11. Doe ook niet te veel. Overlaad je agenda niet met feestjes, afspraken en barbecues.
    12. Zorg voor een goede nachtrust

“Ik vind de euforie op social media heel vervelend. Veel dingen houden op in de zomer, zoals mijn dansschool. Daar dans ik veel. En veel mensen gaan op vakantie. Dan zijn die vrienden er niet, dan zijn de andere vrienden er weer niet. Dat vind ik lastig.” Laura

Lees hier het verhaal van Laura bij Eenvandaag >>

Bron: nu.nl / metronieuws.nl / eenvandaag.avrotros.nl 

Dit bericht is 20136 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail