Zet automutilatie in GTST aan tot zelfbeschadiging?

Facebooktwitterlinkedinmail

zelfbeschadiging, automutilatie

21 oktober 2016 – De afgelopen week zorgde Goede Tijden, Slechte Tijden voor veel opspraak. Na de homozoen tussen Bilal en Lucas een paar jaar geleden, wordt dit keer het onderwerp zelfbeschadiging op de kaart gezet. Rover Dekker snijdt zichzelf in de serie.  

Zo’n 14.000 jongeren moeten zich jaarlijks in het ziekenhuis laten behandelen, nadat ze in zichzelf hebben gesneden. Nu in de populaire serie GTST een hoofdpersoon zichzelf beschadigt, zijn ouders bezorgd. Psycholoog Kelly Weekers geeft haar visie op de situatie bij RTLnieuws.

Dit is een manier om het gesprek erover te openen en het stigma te doorbreken

De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging ziet juist kansen dankzij de nieuwe verhaallijn van GTST. De stichting signaleert hoe het daardoor gemakkelijker wordt om over verborgen problemen te praten. ,,Dit is een manier om het gesprek erover te openen en het stigma te doorbreken”, zegt Dwayne Meijnckens van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging, die vindt dat de weergave in de serie realistisch is. ,,De oplopende spanning bij Rover wordt goed in beeld gebracht, net als de meerdere methodes die er zijn en de schrikreactie van zijn moeder, die aangeeft hoe moeilijk zij het vindt.”

Onderzoeker Nienke Kool, die promoveerde op het onderwerp zelfbeschadigend gedrag en werkzaam is als onderzoeker bij Palier. Zij zegt dat ouders niet per definitie bang hoeven te zijn dat veel kinderen het na gaan doen. ,,Het hoeft niet te betekenen dat kijkers die dit nog nooit hebben gedaan daardoor worden getriggerd. Uiteindelijk ben je door zelfbeschadiging voor het leven getekend, terwijl zelfbehoud en overleven ook voor jongeren belangrijke waarden zijn.”

Dilemma

Toch is bekend dat psychisch kwetsbare kijkers een voorbeeld zouden kunnen nemen aan de voorvallen in GTST.  Zo vertellen mensen die al aan automutilatie doen op de forums van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging hoe ze de aandrang voelen zichzelf iets aan te doen, als ze zien hoe Rover zichzelf toetakelt.

Het is een duivels dilemma: wel of niet laten zien? Dat vindt ook Meijnckens, die de afweging moeilijk te maken vindt. Toch is het volgens hem belangrijk dat het stigma op zelfbeschadiging verdwijnt; “Zelfbeschadiging is, hoe verborgen ook, ook een schreeuw om hulp, een manier om te communiceren. Dat vraagt ook aandacht.”

Bron: ad.nl / rtlnieuws.nl

Dit bericht is 8869 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail