Tweede Kamer boos over falende aanpak mensen met verward gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

15 september 2018 – De Tweede Kamer is boos dat de sluitende aanpak van personen met verward gedrag nog steeds geen feit is en  daarmee het risico dat een enkele ernstig verward persoon gewelddadig zou kunnen worden blijft voortbestaan. Een meerderheid in de Kamer wil hierover zo snel mogelijk een debat.

Oorzaak van deze politieke onrust is de harde kritiek van de onderzoeker Rein Jan Hoekstra die drie jaar geleden onderzoek deed naar de moord op oud-minister Els Borst. Hoekstra concludeerde destijds dat justitie, politie en ggz grote steken lieten vallen.

Met de aanbevelingen uit zijn rapport is vervolgens te weinig gedaan, constateert Hoekstra nu. Hij vindt  dat de minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus hier meer druk op moet zetten. Personen met verward gedrag kunnen nog altijd tussen wal en schip belanden of zelfs uit beeld verdwijnen doordat de sluitende ketenaanpak er nog niet is.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt de conclusies uit het tussenrapport van Hoekstra „alarmerend”. De Lange kreeg geen steun van de coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie om CDA-minister Grapperhaus en staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (CU) aan de tand te voelen. Maar een aantal oppositiepartijen hielp hem alsnog aan een meerderheid.

Noot redactie:

In diverse media is de afgelopen dagen dit bericht geplaatst waarbij onnodig een directe relatie tussen GGZ, verwardheid en gewelddadigheid wordt gelegd.  Behalve dat het stigma op psychische aandoeningen vergroot is het feitelijk onjuist. Uit onderzoek van onder ander het National insitute for Mental Health (NIMH) blijkt dat de meeste mensen met ernstige psychische aandoeningen niet gewelddadig zijn maar wel meer dan gemiddeld slachtoffer zijn van geweld.

Genuanceerde en minder tendentieuze berichtgeving over mensen met verward gedrag draagt derhalve ook bij aan betere beeldvorming. Daarmee roep je als media eerder op tot begrip en aandacht voor elkaar. Dit moet ook een onderdeel van de sluitende aanpak zijn. Niet voor niets investeert de overheid met subsidies van ZONmw in onder andere Mental Health First Aid (MHFA) cursussen die handelingsverlegenheid bij mensen die in contact komen met mensen met verward gedrag moet verminderen.

Bron: skipr.nl/ refdag.nl/ powned.tv

Dit bericht is 7711 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail