Tekort in jeugdzorg is de schuld van koepelorganisatie VNG

Facebooktwitterlinkedinmail

23 mei 2019 – Dat gemeenten zulke grote tekorten op de jeugdzorg hebben, is volgens hoogleraar Douwe Jan Elzinga vooral de schuld van hun eigen koepelorganisatie, de VNG.

In zijn column in Binnenlands Bestuur stelt Elzinga dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bij de overname van onder andere de jeugdzorgtaken in 2015 ondoordacht heeft gehandeld. De VNG wilde volgens hem een decentralisatie ‘van alles wat los en vast zat’, zonder daarbij ook maar enig concept of uitgangspunt te hanteren. ‘Als de heffing van de inkomstenbelasting binnengehaald zou kunnen worden, dan zou dat ook zijn toegejuicht’, stelt hij.

Tranentrekkend
‘Toen Brussel na 2012 van Nederland eiste dat een bedrag van bijna 30 miljard zou moeten worden bezuinigd, namen enkele vakdepartementen hun kans waar. Er werd ruimhartig aan de VNG-wens tegemoet gekomen. De budgetten van de gemeenten zouden bijna gaan verdubbelen in combinatie met een zeer omvangrijke taakuitbreiding in het sociaal domein. En omdat de gemeenten veel efficiënter kunnen werken dan de provincies en de rijksoverheid – zo was de tranentrekkende redenering – ging de decentralisatie gepaard met een budgetkorting van gemiddeld 15 á 20 procent’, brengt Elzinga in herinnering.

Onevenredige bijdrage
De gemeenten leverden daardoor volgens hem echter wel een onevenredige bijdrage aan de rijksbezuinigingen. ‘In ruil daarvoor kregen ze een takenpakket, waarbij de donkere wolken zich vanaf het begin samen pakten’, aldus de Groningse staats- en bestuursrechtkundige. ‘Het is dus per saldo de VNG geweest die de gemeenten destijds vakkundig in het pak heeft genaaid en de miljoenentekorten heeft ingerommeld.’

Parlementaire enquête
Uit de parlementaire enquête naar de jeugdzorg, die er volgens Elzinga ongetwijfeld gaat komen, zal dat beeld ‘zonneklaar’ naar voren komen. Naar zijn stellige overtuiging zal ook duidelijk worden dat een stelselwijziging dringend is geboden omdat de te haastige decentralisatie uit 2015 allerlei ernstige weeffouten bevat.

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Dit bericht is 2634 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail