‘Online gedragstherapie neemt hoge vlucht komende jaren’

Facebooktwitterlinkedinmail

e-health

2 december 2015 – Een nieuw rapport van Canadese wetenschappers stelt dat online gedragstherapie werkt en net zo effectief is als traditionele gedragstherapie. Heleen Riper, expert op het gebied van E-health, relativeert het onderzoek, maar stelt wel dat online gedragstherapie een hoge vlucht kan nemen de komende jaren, zo meldt npowetenschap.nl

Het lijkt moeilijk te geloven, maar online gedragstherapie werkt net zo goed of soms zelfs beter dan traditionele behandeling. Tot deze conclusie kwam een aantal Canadese wetenschappers. Hierbij gaat het vooral om patiënten met depressies of mensen die psychisch last hebben van ziektes als kanker of multiple scelerosis (MS). De wetenschappers onderzochten 1.104 studies naar het effect van smartphone- en tablet-applicaties tegen mentale problemen. Zij publiceren hierover in Canadian Medical Association Journal.

‘Er is net zoveel bewijs voor cognitieve gedragstherapie als voor medicatie om milde depressies tegen te gaan’, stelt onderzoeker David Gratzer in een begeleidend persbericht. Volgens hem is het daarom goed om meer gebruik te maken van online hulp. Miljoenen mensen die last hebben van depressie of een andere milde aandoening kunnen op een goedkope en effectieve manier geholpen kunnen worden via online therapie.

‘In het Google-tijdperk geeft deze psychologische interventie veel opties, is het klinisch efficiënt en komt het goed overeen met de manier waarop patiënten steeds vaker omgaan met gezondheidszorg’, stelt Gratzer. Al is deze methode niet geschikt voor zwaardere psychische problemen. Die patiënten hebben vaak meer persoonlijke begeleiding nodig van een therapeut.

Online therapie
Online gedragstherapie is er in vele soorten. Zo zijn er programma’s, als het Britse FearFighter dat mensen helpt met hun angst, die veel video’s aanbieden. Als patiënten vervolgens moeite hebben met een les, dan kunnen ze Skypen met een therapeut. Ook zijn er programma’s waarbij mensen alleen geholpen worden met tekst en zij ook alleen mailcontact hebben met een therapeut. Gratzer geeft aan dat het erop lijkt dat de video’s effectiever zijn. Al is dit nog niet specifiek gemeten.

Belangrijk is wel dat het online programma goed ontworpen moet zijn met de hulp van therapeuten en dat patiënten feedback krijgen, onderstreept Gratzer. Hoewel de patiënt de therapie dus voor een groot deel via een applicatie volgt, is het wel de bedoeling dat therapeuten een actieve rol blijven houden. Zo krijgen patiënten e-mails en telefoontjes om ze zo aan te moedigen en advies te geven. Ook geven coaches huiswerk op en controleren ze of een patiënt wel of niet inlogt op een applicatie. Er zijn wel varianten zonder begeleiding, maar duidelijk is al wel dat die minder effectief zijn.

 De roep om digitalisering is sterk. 

Hoge vlucht
‘Waar we nu staan is dat we mensen op afstand kunnen helpen en begeleiden. Ook in Nederland’, stelt Heleen Riper. Zij is hoogleraar in eMental-Health en klinische psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Wel is het toepassen ervan nog moeilijk. Zo vindt nu 5 tot 10 procent van de behandelingen online plaats, terwijl jaren geleden verwacht werd dat dit nu 20 tot 30 procent zou zijn.

Riper kan duidelijk toelichten waarom dit zo is: ‘De evidentie voor dit soort onderzoek is nog flinterdun. Voor hulp die volledig op afstand plaatsvindt, is al helemaal geen bewijs.’ Daarom vinden er nu grote onderzoeken plaats om meer bewijs te vinden. Een van die onderzoeken is MasterMind, waarbij in acht Europese landen gekeken wordt naar de effectiviteit van digitale hulp. Al moeten we nog wachten tot eind 2016 op de resultaten daarvan.

Riper gelooft zelf dat de toekomst bij zogeheten blended behandelingen ligt. Dat zijn behandelingen waarbij patiënten zowel online als meer traditionele gedragstherapie krijgen. De grote onderzoeken die nu gedaan worden kijken momenteel naar de kosten en effectiviteit hiervan.

Online voordelen
‘De roep om digitalisering is sterk’, vertelt Riper. Momenteel zitten we in een versnelling en de verwachting is dat over vijf of zes jaar online gedragstherapie veel meer gebruikt gaat worden. Online therapie biedt veel voordelen. Het is veel flexibeler, veel gemakkelijker en je hebt bijvoorbeeld geen last van reistijd. Zo kan een single moeder online gedragstherapie volgen wanneer haar kinderen slapen, kan een student inloggen tussen colleges en kan een zakenman vlak voor een meeting nog even een les volgen.

Ten slotte maakt online therapie het onder andere mogelijk om voorzichtiger te zijn met het voorschrijven van medicatie. ‘Momenteel bestaat wel de richtlijn dat iemand eerst licht-cognitieve therapie moet krijgen, maar is dat vaak veel duurder dan medicatie. Omdat online gedragstherapie veel goedkoper is, kan die richtlijn alsnog beter gevolgd worden.’

Gratzer, D. Internet-delivered cognitive behavioral therapy in the treatment of psychiatric ilness, in: CMAJ, 2 november 2015.

Bron: npowetenschap.nl

Dit bericht is 6040 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail